La legislatura espanyola

Eliminar les pilotes de goma i menys càstig per desobeir la policia: acord per la 'llei mordassa'

PSOE i Sumar s'avenen a les reivindicacions d'ERC i EH Bildu de l'anterior legislatura

Amnistia veu poques garanties en l'ús de les pilotes de goma
03/10/2024
3 min

MadridLa derogació de l'anomenada llei mordassa és l'eterna promesa del PSOE i ha acordat amb EH Bildu un pas important en aquest sentit. La formació abertzale i els socialistes han pactat l'eliminació de les pilotes de goma per altres materials antidisturbis menys lesius, reduir el càstig a la desobediència a l'autoritat i les faltes de respecte als agents i també agilitzar les sol·licituds d'asil per evitar les devolucions amb la reforma de la llei d'estrangeria. Aquestes són algunes de les qüestions que van encallar en l'anterior legislatura la reforma de la llei de seguretat ciutadana, que va decaure a la comissió d'Interior pel rebuig d'Esquerra i EH Bildu, que no veien prou ambiciosa la modificació de PSOE i Sumar.

L'argument de les forces del govern espanyol en l'anterior legislatura per culpabilitzar els socis del fracàs va ser que ERC i EH Bildu volien introduir canvis que no tenen a veure amb la llei mordassa. Ara, però, PSOE i Sumar s'han avingut a recuperar aquestes peticions. De fet, la força liderada per Yolanda Díaz ja va introduir una proposició de llei al Congrés al maig amb les reivindicacions de les forces sobiranistes. A més, la vicepresidenta espanyola va anunciar al juliol un acord amb el PSOE per derogar la llei mordassa, tot i que diverses ministres espanyoles van rebaixar el pacte a eliminar del Codi Penal els delictes d'injúries a institucions de l'Estat i als sentiments religiosos.

A l'espera de saber si també hi haurà algun canvi en aquest sentit, l'acord anunciat pels independentistes catalans i bascos se centra en quatre punts:

Pilotes de goma

L'eliminació de les pilotes de goma no serà immediata, sinó que serà una "substitució progressiva" per deixar d'utilitzar mètodes que causen "lesions irreparables". A Catalunya hi ha hagut episodis de pèrdues d'ull per l'impacte de projectils de foam –els Mossos d'Esquadra tenen prohibit l'ús de pilotes de goma arran del cas Ester Quintana–, tot i que no s'exclou l'ús d'aquest material en l'acord que s'ha presentat aquest dijous.

Desobediència a l'autoritat

La desobediència a l'autoritat passarà a ser una infracció lleu i l'acte haurà de ser "objectivable". Per exemple, serà sancionable una "negativa clara a complir una ordre legal", una oposició corporal a fer-ho, així com negar-se a identificar-se davant l'autoritat i donar dades falses o inexactes.

Faltes de respecte

En tercer lloc, les faltes per insults als agents seran infracció lleu quan es tracti "d'expressions rellevants". "No serà sancionable la simple disconformitat amb un mandat legítim o l'exercici fonamental a la llibertat d'expressió. A més, es deixarà sense efecte la sanció quan el sancionat es retracti o es disculpi per les seves expressions", diu el nou article. Tot i que EH Bildu ha presumit d'acabar amb la "discrecionalitat", caldrà veure com s'interpreten les "expressions rellevants".

Devolucions en frontera

En un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta nova llei, que s'anomenarà llei de protecció de les llibertats i seguretat ciutadana, s'hauria de modificar la llei d'estrangeria. La nova regulació haurà de "reconèixer i garantir els drets de les persones migrants i assegurar que les sol·licituds d'asil es tramitaran conforme a allò que estableix la normativa de drets humans i protecció internacional, amb estricte respecte al dret internacional humanitari. En conseqüència, la certificació i identificació de les persones potencialment sol·licitants d'asil i l'avaluació sobre el seu accés a les sol·licituds de protecció internacional haurà de realitzar-se als llocs habilitats als passos fronterers prèviament al procés de possible expulsió".

Perquè tiri endavant aquesta iniciativa caldrà que hi votin a favor altres formacions com Junts i el PNB. En declaracions als mitjans, la portaveu independentista Míriam Nogueras ha avisat que presentaran esmenes. "Des de Junts negociem, no fem adhesions", ha afegit. Amb tot, els seus diputats ja estaven d'acord amb aquests punts en l'anterior legislatura. El portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, ha comparegut des d'Euskadi per assegurar la seva firma a la proposta, si bé també registraran esmenes. D'una banda, ha posat en dubte que la reforma sobre l'asil tingui efectes immediats. De l'altra, ha subratllat que les mesures sobre les injúries a l'autoritat no acoten actituds a sancionar. En principi, també hauria d'entrar a l'equació Podem amb els seus quatre diputats del grup mixt, si bé el seu coportaveu Pablo Fernández ha qualificat d'"insuficient" el que s'ha presentat i ha deixat en l'aire el seu vot.

stats