Subirats s'obre a retocar la nova llei d'universitats de Castells
Aposta per una "tramitació tranquil·la" i es fixa el primer semestre del 2023 per tenir-la aprovada
MadridJoan Subirats va agafar el relleu de Manuel Castells al capdavant del ministeri d'Universitats tot just abans de Nadal i amb una normativa polèmica sobre la taula: la nova llei d'ordenació del sistema universitari (LOSU). Tal com l'havia plantejat Castells, havia generat rebuig a banda i banda del sistema, des dels rectors fins als estudiants. D'entrada, Subirats vol mantenir l'essència de la normativa, però aquest dimecres el nou ministre s'ha obert a retocar la llei després d'obrir converses amb tots els actors i també amb els grups parlamentaris. "Demanaria als actors presents al sistema que em permetin que em faci una mica meva la llei", ha dit Subirats en declaracions als mitjans de comunicació.
El seu predecessor, Manuel Castells, s'havia marcat tenir la llei embastada aquest mes de gener, però Subirats ha evitat comprometre-s'hi i ha demanat temps, però "sense perdre de vista els terminis". "Fer-la meva també vol dir trobar el meu grau d'acord amb la llei i amb el que jo contrasti amb la resta d'actors, també amb els estudiants", ha afegit, després de les crítiques del col·lectiu estudiantil, que s'ha queixat en els últims dies que el ministre no hagi parlat amb ells encara per abordar la nova normativa. Conscient que el consens entre tota la comunitat universitària ara mateix no existeix, Subirats s'ha donat de marge tot aquest any per intentar llimar diferències i ha apostat per una "tramitació tranquil·la". Ha fixat, així, el primer semestre del 2023 com a termini per tenir aprovada la llei.
El nou ministre d'Universitats vol parlar amb tots els actors del sistema universitari, però també obrir converses amb els grups parlamentaris. De fet, ha explicat que preveu fer-ho de cara les "setmanes vinents" per intentar "afinar" aspectes de la normativa, tot i que no ha volgut entrar en detall de quins són els temes en els quals estaria disposat a fer modificacions. "Hem de veure quins aspectes són prou madurs i quins mereixen retocs", ha apuntat, tot i que ha defensat la feina feta per l'exministre Castells.
El castellà a les universitats
Subirats, que ha fet de professor universitari durant més de 40 anys, ha negat que hi hagi un problema lingüístic a les universitats. "Més aviat vaig tenir problemes per ensenyar en català els primers anys; és un problema que jo recordo, però no amb el castellà", ha afirmat, i a preguntes dels periodistes, ha reblat: "No crec que hi hagi cap problema amb el castellà a les universitats catalanes". Subirats ha apel·lat a l'autonomia universitària i ha recordat que és als plans d'estudis i les guies docents de cada centre on s'explicita amb quina llengua s'impartirà cada assignatura. El ministre ha respectat l'acord de les universitats públiques catalanes d'arribar al 80% de les classes universitàries en català i ha deixat en mans de cada comunitat autònoma intentar "incentivar" aquesta qüestió. Segons dades de la Generalitat, un 75% de les hores de docència dels graus es fan en català, un 14% en castellà i un 11% en anglès.