Universitats
Societat10/05/2023

Subirats garanteix la filologia catalana a les universitats

El ministre explica que es crearà un nou àmbit de coneixement en què s'inclouran totes les filologies

MadridEl ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha garantit aquest dimecres que la filologia catalana no perilla. Després de l'alarma generada pels dos decrets que prepara el ministeri per desplegar la llei orgànica del sistema universitari (LOSU), que posaven en risc la filologia catalana, però també la basca o la gallega, a les facultats, Subirats ha mogut fitxa per intentar revertir la situació. L'objectiu del ministeri és reduir el que fins ara s'anomenaven àrees de coneixement i que ara passaran a ser àmbits de coneixement. En el primer decret, però, la filologia catalana, la basca i la gallega quedaven dins de l'àmbit de la filologia hispànica, les llengües modernes i les seves literatures, cosa que les deixava en un segon pla i també tenia efectes sobre el professorat. Ara el ministeri rectifica i l'àmbit de coneixement que es crearà serà el de filologies, on s'incorporarien la catalana, la basca i la gallega al mateix nivell que la hispànica.

Els canvis que havia fet el ministeri afectaven sobretot l'adscripció dels llocs de treball del professorat universitari. Per això, Subirats ha explicat que, a banda dels àmbits de coneixement, també es crearan les especificitats de coneixement, que són les que determinaran les places i l'adscripció del professorat. Cada filologia tindrà una categoria diferent. "Entre les especificitats de coneixement i els camps d'estudis, es determinaran el que fins ara eren les àrees de coneixement", ha explicat el ministre des del Congrés de Diputats en resposta a una pregunta de la diputada d'EH Bildu Bel Pozueta. Tota aquesta qüestió quedarà reflectida en un altre decret que el ministeri d'Universitats vol que es publiqui en paral·lel al de la nova distribució dels àmbits de coneixement.

Cargando
No hay anuncios

Efectes administratius

La setmana passada, el mateix Subirats va garantir que amb aquest nou repartiment "els estudis de filologia pròpiament" no es veien afectats pel nou repartiment d'àmbits de coneixement, però que sí que podia tenir efectes administratius a l'hora de distribuir les places del professorat. "La diversitat lingüística que la LOSU reflecteix quedarà assegurada", ha dit Subirats aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

Des de Catalunya el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, considera que les paraules del ministre són "un pas endavant" però ha demanat "fets i concreció". Nadal també ha retret a Subirats que no s'hagi pronunciat al voltant de les estructures dels departaments, on s'exigeix un mínim de 30 professors per a cadascun. Unes condicions que segons el mateix conseller no compleixen molts dels departaments de filologia catalana.

La Generalitat havia presentat al·legacions als dos decrets del ministeri perquè considerava que posava en risc "la continuïtat i la visibilitat dels estudis de filologia catalana", com va denunciar fa uns dies el conseller, que també va qualificar els dos decrets de "retrocés històric". Unes al·legacions que Subirats s'ha compromès a estudiar en els dos decrets.