La sospitosa relació de l'amo de Marina d'Or i el poder valencià
VALÈNCIAL'anunci de dissabte passat del president de Marina d'Or sobre l'oferiment d'aquest complex per ser la seu de l'Eurovegas va rellançar el nom de l'empresari Jesús Ger García, que a finals dels anys 80 va començar a canviar la fesomia del petit poble d'Orpesa, a Castelló. Jesús Ger és un dels empresaris més importants del País Valencià pel volum de negoci que genera, però, encara que ningú dubti de l'èxit empresarial de la seva gestió, també hi ha moltes incògnites sobre com ha aconseguit aixecar el seu imperi.
Jesús Ger va néixer a Barcelona, encara que viu a Castelló, on desenvolupa la seva carrera empresarial des de fa molts anys. El seu esperit emprenedor li va fer albirar aviat que els diners s'aconseguien venent cases i no matalassos com feia durant la seva etapa de comercial. Així doncs, va començar amb la seva petita empresa, Loger SA, a construir apartaments per, més tard, amb el boom de les segones residències, acabar construint el gegantí complex de Marina d'Or - Ciudad de Vacaciones. Els que han tractat amb ell destaquen que és una persona intel·ligent, espavilada i emprenedora, fins i tot arriscada. A Marina d'Or els seus col·laboradors diuen que és "l'exemple perfecte d'un empresari fet a si mateix". En el tracte personal resulta una persona afable i no defuig del debat polític, sempre que no interfereixi en els seus negocis. Justament, la seva relació amb el poder polític valencià ha estat una de les parcel·les més controvertides del seu model de negoci.
És altament valorat des de la Generalitat Valenciana i així ho avala el suport d'Alberto Fabra a la candidatura valenciana de l'Eurovegas. Però si amb algun polític ha mantingut una relació estreta és amb l'expresident provincial Carlos Fabra. L'amo de Marina d'Or va ser, fins i tot, soci de la seva exdona en una empresa de promocions immobiliàries. N'hi ha que creuen que aquestes bones relacions són conseqüència del fet que Ger va trobar en el PP el soci perfecte per tirar endavant els seus projectes urbanístics. Aquesta sospita ha portat l'empresari a veure's embolicat en denúncies que apuntaven un possible tracte de favor de les administracions valencianes. Un càrrec de l'oposició de Castelló assenyala que el PAI (programa d'actuació integrada) de Marina d'Or Golf, de 18 milions de metres quadrats, va ser aprovat amb més celeritat que molts altres de petites poblacions que presentaven molts menys problemes legals. I diu que va rebre pressions de l'entorn de l'empresari per assegurar-se l'aprovació dels tràmits necessaris per aconseguir el sòl situat entre els termes d'Orpesa i Cabanes.
Empadronament irregular
L'augment sobtat del cens electoral de Cabanes també es va portar a la justícia. Segons els demandants, alguns membres del PP local estaven involucrats en l'empadronament irregular de gent amb l'objectiu de guanyar les eleccions i assegurar l'aprovació del PAI. Segons una parlamentària valenciana la connivència entre el PP i Jesús Ger és evident. "L'aeroport de Castelló es va fer pensant únicament en Marina d'Or". I, és més, "perquè l'aeroport i el complex hoteler estiguessin connectats es va fer una carretera que travessa el paratge natural del desert de les Palmes", afegeix.
Els defensors i els detractors de Marina d'Or es compten a Castelló gairebé a parts iguals. Els uns critiquen un model de negoci que va arrasar una de les poques zones verges del litoral valencià i els altres reivindiquen l'atractiu turístic i de riquesa que representa per a la zona. Per exemple, Orpesa té els seus comptes sanejats gràcies a l'IBI que paga el complex hoteler i d'oci.
Amb tot, Jesús Ger mira de cuidar els veïns de la seva macrourbanització i per això patrocina les festes patronals i organitza visites gratuïtes. Hi ha hagut anys, fins i tot, que ha regalat cistelles de Nadal i joguines a les famílies que li van vendre els seus terrenys.