SOS Racisme denuncia que la població musulmana se sent "vigilada" i "criminalitzada"

L'entitat avisa d'un augment de la islamofòbia per les polítiques de seguretat

C.L.A
2 min
Dues dones musulmanes passejant pel barri de Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat.

BarcelonaLa població musulmana se sent vigilada i criminalitzada per les polítiques de seguretat que equiparen la religió amb el terrorisme violent. És la principal conclusió que s'extreu de l'informe "Islamofòbia institucional i securització" elaborat per SOS Racisme, que denuncia un augment del "tracte discriminatori" i la "persecució" del col·lectiu a partir de perfils racials i religiosos. L'entitat assegura, a més, que es tracta d'una islamofòbia "institucional estructurada" que ha augmentat els últims anys. "Les polítiques de seguretat fan vigilar totes les institucions que tenen a veure amb la població musulmana”, ha denunciat aquest dilluns durant la presentació de l'estudi la investigadora de l'entitat Salma Amazian.

L'estudi, que s'ha elaborat a partir d'entrevistes amb tècnics socials, experts i representants d'organitzacions musulmanes, així com grups de discussió entre persones que han patit aquestes discriminacions, conclou que les institucions "posen en el punt de mira els seguidors de la religió musulmana i assenyalen la dissidència política". L'entitat assegura que "els resultats deixen veure com les persones musulmanes se senten vigilades i criminalitzades pels discursos polítics i per les normatives i protocols implantats en el context català, ja sigui en l'àmbit de la policia de proximitat o d'escoles, serveis socials i sanitat".

Legislació antiterrorista

Segons denuncia el document, l’Estat, en el marc de la seva política antiterrorista, fa ús de la "legislació coercitiva existent", com la llei de seguretat ciutadana i el Codi Penal, “sota una narrativa islamòfoba, i obre la porta a la discriminació contra la població musulmana i altres col·lectius”. Afirma que s'ha catalogat els musulmans "com el principal perill per a la seguretat nacional". Tal com ha explicat Amazian, la implantació de la reforma del Codi Penal del 2015 ha acabat criminalitzant tots els musulmans. "Amb aquesta capacitat expansiva dels tipus penals, sobre el paper qualsevol musulmà pot entrar en la definició de terrorista", ha assegurat.

L'entitat manté que aquest tracte discriminatori es manifesta amb força en l'àmbit judicial i policial, sobretot a partir de l'elaboració de "perfils racials" que posen "sota sospita" conductes com el fet d'anar sovint a la mesquita, portar barba o resar cinc vegades al dia. També denuncien la vigilància policial als llocs de culte i exposen que els cossos policials visiten les mesquites sense previ avís, controlen i pregunten sobre les persones que hi assisteixen i demanen les gravacions de les càmeres de seguretat.

A més, la investigadora també ha subratllat que aquesta "narrativa de seguretat i antimusulmana" s'està "colant" en l'imaginari col·lectiu des de diferents àmbits, tant pels mitjans de comunicació, com a través de la cultura, les actuacions policials i les polítiques institucionals, especialment després de l'enfortiment de l'extrema dreta.

Eliminar els protocols discriminatoris

Per tot això, SOS Racisme exigeix "fer quatre passos enrere" en l'"ampliació" de la definició penal de "terrorisme" i erradicar els diferents protocols policials que posen els musulmans en el punt de mira perquè, al seu parer, "no funcionen, no són efectius i estan criminalitzant la vida de moltes persones". "És alguna cosa possible, factible i que s'ha de fer", ha emfatitzat Amazian. Tot i això, el document reconeix que fer aquests canvis no modificarà la dimensió estructural de la islamofòbia, ni tan sols des del punt de vista institucional, però considera que sí que permetrà aturar una deriva autoritària que, consideren els autors, queda "impune".

stats