SOS Costa Brava fa un 'escrache' a Custo Barcelona

El dissenyador denunciarà les entitats ecologistes per dir "greus falsedats i injúries"

SOS Costa Brava fa un 'escrache' a Custo Barcelona
Sílvia Camacho / Maria Garcia
22/03/2019
4 min

Barcelona/ GironaSOS Costa Brava, IAEDEN Salvem l'Empordà i Amics de la Natura de Cadaqués han enganxat una pancarta aquest divendres a la botiga Custo Barcelona de la plaça del Pi per demanar als germans Dalmau –Custo i David Dalmau–, propietaris de l'empresa constructora Domus Viator SL, l'aturada de les obres d'urbanització de Sa Guarda, a Cadaqués.

El projecte urbanístic preveu la construcció de 104 cases i l'Hotel Custo, de 4.000 metres quadrats, però una moratòria de la Generalitat havia paralitzat els tràmits i l'edificació. La portaveu de SOS Costa Brava, Marta Ball-llosera, ha explicat que "la sorpresa va arribar fa uns dies, quan les màquines es van disposar a fer carrers". Davant d'aquesta situació, reclamen a Custo, un dels grans propietaris de Sa Guarda, "que deixi d'especular i reinverteixi en el patrimoni natural".

Les incerteses jurídiques que hi ha respecte al projecte d'urbanisme i edificació són el problema: hi ha la moratòria per edificar, però tenen l'aprovació per urbanitzar. Les entitats que vetllen pel paratge natural de Cadaqués reclamen que aquesta urbanització sigui vetada, ja que no serà fins al mes de juny o juliol que la Generalitat decidirà si s'aprova la construcció o no i, per tant, consideren que la urbanització que s'hauria construït "només faria malbé el patrimoni natural de gran valor de la zona".

A més, la portaveu ha explicat que la "llei d'urbanisme diu que has de tenir garanties econòmiques, i la parcel·la està embargada per 1,5 milions i el projecte costa 8 milions, és incoherent". Un altre argument de pes per aturar l'edificació, segons les plataformes gironines, és l'insuficient capacitat de la depuradora d'aigües de la zona: l'Agència Catalana de l'Aigua ja ha aclarit que "no seria possible absorbir l'aigua de totes aquestes residències".

Ara, ha afegit Ball-llosera, "cal que la Generalitat i l'Ajuntament de Cadaqués es posicionin perquè hi ha irregularitats i no poden amagar el cap sota l'ala".

La zona de Sa Guarda està declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco i té entre 1.000 i 1.500 oliveres i 17 km de part de pedra seca. La construcció dels edificis aquí faria que es "perdi el perfil urbanístic típic de Cadaqués", ha conclòs la portaveu de SOS Costa Brava.

Custo Dalmau anuncia accions legals

L'acció de les entitats ecologistes portarà cua. El dissenyador i empresari Custo Dalmau ha anunciat, en un comunicat, que “emprendrà accions legals” contra l’advocat de SOS Costa Brava, Eduard de Ribot; el secretari de l’Associació Amics de la Natura de Cadaqués, David Tibau, i la portaveu d’IAEDEN-Salvem l’Empordà, Marta Ball-llosera. Custo els acusa de dir “greus falsedats i injúries” contra la seva persona i afegeix que “l’extrema violència” de l’acció d’aquest matí l’ha portat a denunciar-los “per restablir” els seus “drets” i el seu “honor”.

A més, el dissenyador ha demanat una reunió amb dues conselleres. D’una banda, amb la de Justícia, Esther Capella, perquè “valori les mesures oportunes contra aquestes entitats, per situar-se fora de la normativa amb les seves accions”. I, de l'altra, amb la titular d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacon, “degut al perjudici econòmic i de marca que les accions de SOS Costa Brava, IAEDEN-Salvem l’Empordà i Amics de la Natura de Cadaqués estan generant a una empresa i una marca com Custo Barcelona”.

Al comunicat, signat per Custo Dalmau, l'empresari demana que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i a l’alcalde de Cadaqués, Josep Lloret, “condemnin públicament les accions i les agressions, així com les campanyes de difamació” que considera que han dut a terme les tres plataformes ecologistes.

Per últim, el dissenyador també ha desmentit que la seva marca tingui res a veure amb el projecte constructiu de Sa Guarda. Ha subratllat que la seva activitat és la de dissenyador i empresari i que, a banda, té diverses inversions per recomanació dels seus assessors fiscals en les quals no desenvolupa “cap gestió de direcció” ni participa amb el seu “nom o marca”.

El Parlament rebutja parar les obres

Precisament ahir els grups Junts per Catalunya i ERC van votar en contra d’una moció dels comuns que reclamava a la Generalitat l’aturada de diversos projectes urbanístics afectats per la moratòria per construir a la Costa Brava i que posava especial èmfasi en les obres a Sa Guarda de Cadaqués i Sa Riera de Begur. Junts per Catalunya i ERC van argumentar que la Generalitat ja ha fet el que estava a les seves mans, com desenvolupar la moratòria i el Pla Director Urbanístic de la Costa Brava, i que en alguns casos s’ha intentat reduir l’impacte de les construccions previstes. A més, van afegir que són els ajuntaments els que tenen la responsabilitat d’aturar les obres i no el govern català.

Els propietaris de Sa Guarda, agrupats en la junta de compensació, han celebrat la votació del Parlament ja que, segons indiquen en un comunicat, "aquesta decisió confirma que les obres són legals". En el text, a més, recorden que van modificar el projecte el 2013 "per adequar l'ordenació de l'anterior pla parcial als criteris de sostenibilitat i medi ambient", tot i que les obres "complien amb les normatives vigents per portar-les a terme des de l'any 2010".

Paral·lelament, la Generalitat està estudiant les al·legacions que SOS Costa Brava –i altres entitats– han presentat al Pla Director Urbanístic de la Costa Brava, entre les quals hi ha les relacionades amb les obres de Sa Guarda. Fonts de la conselleria de Territori apunten que s'està estudiant tota la documentació presentada i que es decidirà en les pròximes setmanes. Un dels punts que el departament analitzarà és la concessió de l'actual llicència d'obres per urbanitzar aquesta zona de Cadaqués, després de rebre les queixes de la plataforma ecologista.

Un cop examinada tota la documentació, el govern pot optar per tres opcions: desclassificar els terrenys, reduir o modificar el projecte i mantenir les actuals condicions.

stats