"Sortim al carrer perquè encara és una necessitat fer-ho"
Un miler de persones es manifesten als carrers de Barcelona per l'alliberament del col·lectiu LGTBI
BarcelonaL'Ona seu en rotllana amb un grup d'amics i amigues aquest dissabte a la tarda a la plaça Universitat. Al centre, una pancarta amb les lletres a mig escriure. "Orgul" s'hi pot llegir. L'Ona, que xerra amb la resta de joves, es disposa a escriure l'última "l" de la paraula. "Volem reivindicar-nos", diu la jove, que porta unes ulleres de sol amb l'arc de sant Martí i confessa tenir només 12 anys. "Al cole no ens han ensenyat res d'això", afegeix. Com ella, prop d'un miler de persones s'han mobilitzat en el marc de la manifestació per l'alliberament LGTBI+, en un any en què els drets del col·lectiu han estat més al centre del debat que mai: "Volem reivindicar que ens respectin".
Aquesta tarda el centre de Barcelona s'ha omplert de colors, banderes i cartells reivindicatius amb motiu del Dia de l'Orgull, que se celebra el 28 de juny. La protesta ja és històrica. Fa 45 anys que es convoca a Barcelona i enguany recupera la festa popular posterior a la plaça Universitat. Amb el lema "Ho volem tot", els organitzadors han centrat la manifestació d'aquest any, que com ja és habitual ha recorregut els carrers més cèntrics de la ciutat, en quatre eixos, vinculats a quatre emergències socials que pateix el col·lectiu: feminisme, antiracisme, ocupació i habitatge. La manifestació, que ha sigut convocada per les entitats Crida LGTBI, Sororitrans i Sinver, ha comptat també amb el suport d'altres moviments socials com la CGT o SOS Racisme.
Respondre a l'assetjament
Les entitats han denunciat davant una plaça plena de gent la discriminació que encara avui pateix el col·lectiu, i que inclou les agressions i l'assetjament que, asseguren, no han deixat de créixer els últims anys a la ciutat. Daniela Lima, portaveu de l'entitat Crida LGTBI, ha assegurat que els atacs homòfobs, com el que un jove va patir a Gràcia per la revetlla de Sant Joan, els "fan por" però no els desanimen. "Sortirem al carrer cada vegada per reivindicar els drets i les llibertats del col·lectiu”, ha remarcat Lima. Atenea Pastor, de 21 anys, coincideix amb Lima: "Cal que tots ens unim, perquè continua havent-hi homofòbia i continuen matant gent, això no canvia", assegura la jove tot avançant Rambla avall, seguint el recorregut de la protesta. "Sortim al carrer perquè encara és una necessitat fer-ho", afegeix.
La protesta vol, a més, deslligar-se de la manifestació de l'Orgull, organitzada per Pride Barcelona. "No tenim res a veure", assegura Lima, i afegeix: "Molts cops ens pinten com l'alternativa, quan l'alternativa són ells, que han mogut la celebració al setembre perquè només volem embutxacar-se diners". L'organització va decidir traslladar els esdeveniments principals als dies 3 i 4 de setembre, a l'espera que incrementés el ritme de vacunació. La Joana Justícia, que es concentra a la plaça Universitat amb dos amics, també es vol desmarcar-se de la celebració multitudinària i subratlla el to de protesta del 28-J: "La idea és trobar-te amb la gent amb qui comparteixes aquesta discriminació, però des d'una reivindicació, no tant una celebració".
Una llei trans "descafeïnada"
La manifestació d'enguany arriba a més amb la llei trans al centre del debat, després que aquest divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confirmés que el consell de ministres previsiblement donarà llum verda "a l'avantprojecte de llei LGTBI", una fusió de la llei trans i la normativa LGBTIQ+ que van acordar PSOE i Podem en el seu programa de govern. Aquesta idea, però, no agrada a les entitats, que denuncien que es tracta d'una llei "descafeïnada" que no aborda les discriminacions que pateix el col·lectiu, mentre alerten que el 80% de les persones trans estan a l'atur. "El PSOE està en una deriva transfòbica, perquè està cedint a les pressions i ha buidat l'esborrany de la llei trans del contingut que tenia", ha denunciat Àurea Soriano, portaveu de Sororitrans.
Per la seva banda, l'associació de famílies de menors trans Chysallis, la Federación Estatal de Lesbianas, Gais, Trans y Bisexuales (FELGTB) i la Fundació Triangle han celebrat aquest matí la decisió de l'executiu espanyol per "desbloquejar" de la llei trans, però remarquen que encara queda molt camí per recórrer. "Hem avançat, però no prou. Esperem que la llei millori durant la seva tramitació parlamentària", ha explicat la presidenta de Chysallis, Ana Valenzuela, en un acte de reivindicació del col·lectiu a la Rambla de Barcelona.