Sordesa, epilèpsia i una fractura al crani: la víctima de foam que la Brimo no reconeix
L'Olga vol que la Generalitat admeti el dany causat, però el procediment administratiu s'està allargant més del compte
BarcelonaA les 22.54 hores, l'Olga era amb una amiga als Jardinets de Gràcia de Barcelona. Era el 18 d'octubre del 2019 i molta gent tornava a casa després d'una concentració contra la sentència del Procés. Als jardinets no hi havia cap manifestació. De sobte, l'Olga va veure com s'acostaven tres furgonetes dels Mossos d'Esquadra. En aquell moment una noia gravava un àudio que ho capta tot, fins i tot els trets: "Venen cap aquí, tira cap a dalt. Has sentit el tret? Estan disparant. L'han tocat a la cara. És a terra inconscient". Era l'Olga.
Les furgonetes van avançar uns metres més amunt i es van tornar a parar. Segons la denúncia de la víctima, eren a uns 39 metres d'ella, però tot i això no li van oferir assistència. La seva amiga va trucar a una ambulància; no va aparèixer. Va parar un taxi; es va negar a portar-la. Finalment, un taxista va acceptar dur-la a l'hospital després que dues persones li donessin 100 euros. Traumatisme cranioencefàlic. Va ingressar a l'UCI i l'endemà, veient l'evolució, va ser operada d'urgència. Va estar ingressada tretze dies, però les seqüeles han anat molt més enllà: el 2020 li van acreditar una pèrdua d’audició del 85,8% a l'orella esquerra i també va patir una crisi epilèptica greu per les lesions cerebrals. L'epilèpsia requereix un tractament permanent. També li ha quedat un forat al crani d'1,8 cm i una cicatriu de 23 cm.
L'Olga no pot exercir la seva feina amb normalitat. Ha estat molt temps sense poder treballar en altura i tenint uns horaris de son molt estrictes. No pot beure alcohol, ni banyar-se sense socorrista, ni conduir si no passa un any de l'última crisi. Va preferir no portar el seu cas als tribunals, sinó obrir una via administrativa perquè la Generalitat reconeixés el dany causat. També reclama 266.781 euros d'indemnització, però va rebutjar un acord econòmic perquè implicava renunciar al fet que l'administració n'admetés la responsabilitat. L'Olga ha topat amb molts obstacles. De fet, tres anys després el cas no s'ha resolt -sobre el paper s'hauria de resoldre en sis mesos- i la seva defensa ha demanat unes quantes vegades a la instructora de la Generalitat que reactivi la causa, que havia passat massa temps sense saber-ne res.
Després de rebre uns quants recursos, la instructora va tirar endavant el cas, però sense citar cap testimoni. Sí que va instar la Brigada Mòbil a explicar què va passar, tot i que no va voler preguntar si la Divisió d'Afers Interns (DAI) dels Mossos també ho investigava. La resposta de la Brimo va ser breu: "Davant l'allau de desordres, no disposem dels recursos de geolocalització que permetin rastrejar tots els moviments. No es pot descartar o afirmar que existís una actuació en aquest punt" -ara els Mossos sí que poden geolocalitzar els furgons-. La resposta de la Brimo per a la defensa demostra que "en aquell punt no s'estaven produint incidents". Però el cas no va passar del tot inadvertit: el llavors president de la Generalitat, Quim Torra, va dir en un tuit que estava "molt preocupat" per la situació de l'Olga. L'endemà, la consellera de Salut, Alba Vergés, es va interessar pel seu estat.
Ara tot està en mans de la instructora, que amb les proves aportades dictarà una resolució. Per a la defensa de l'Olga, coordinada per Irídia, el seu cas i la resposta de la policia demostra la necessitat d'un organisme extern que supervisi les actuacions dels Mossos. Aquest òrgan protagonitza un intens debat al Parlament: ERC, comuns i CUP van proposar crear-lo en les conclusions de la comissió d'estudi sobre el model policial aquesta setmana. Dilluns s'acaba el termini perquè els grups consensuïn les propostes i necessitaran que o bé Junts o bé el PSC s'hi acabin sumant. S'espera una negociació a contrarellotge.