Les mesures sense l’estat d’alarma: 6 persones a les trobades i restauració i cultura fins a les 23 h

El TSJC avala les restriccions per evitar que la desescalada sigui “abrupta i incontrolada”

Un cambrer servint els clients a la terrassa d'un bar de Barcelona.
07/05/2021
2 min

BarcelonaTot i la fi de l’estat d’alarma aquest dissabte a mitjanit, les trobades de més de sis persones continuaran prohibides almenys fins al 23 de maig. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat l’aval a les restriccions per covid que necessiten la ratificació dels jutges: el límit de com a màxim 6 persones a les trobades i els aforaments al 50% als actes religiosos. La Fiscalia Superior ja havia anunciat que veia bé mantenir les dues mesures els pròxims quinze dies i el TSJC també s'hi ha mostrat favorable. Els jutges de la sala contenciosa administrativa han decidit emparar-les per evitar que la desescalada sigui “abrupta i incontrolada, susceptible d'invertir la corba descendent”.

Les noves restriccions en cinc punts
  • Calendari Començaran a aplicar-se diumenge i es mantindran fins al 23 de maig
  • Sense l'estat d'alarma Les dues mesures que desapareixen són el toc de queda a la nit i el confinament perimetral de Catalunya
  • Bars i restaurants Podran reobrir per sopar amb clients fins a les 23 h, sense superar el 30% de l’ocupació a dins i a les terrasses depenent de l’espai, amb un màxim de quatre persones per taula
  • Cultura i esports Les sales culturals podran estar obertes fins a les 23h i les activitats esportives també podran allargar-se fins a aquesta hora
  • Comerços i parcs d'atraccions Els comerços podran estar oberts fins a les 22 h si tenen l’autorització corresponent i els parcs d’atraccions podran reobrir amb l’aforament al 30%

La Generalitat estava pendent de la decisió judicial per confirmar les restriccions que entren en vigor a partir de diumenge, quan ja s’haurà acabat l’estat d’alarma. D’entrada, el toc de queda a la nit i el confinament perimetral de Catalunya es deixaran d’aplicar. Els bars i restaurants podran reobrir per sopar perquè podran tornar a tenir clients fins a les 23 h amb les limitacions actuals: sense superar el 30% de l’ocupació a dins i a les terrasses depenent de l’espai, amb un màxim de 4 persones per taula excepte si són de la mateixa bombolla. Un altre sector beneficiat per les noves mesures serà la cultura, perquè les sales podran estar obertes fins a les 23 h. Les activitats esportives també es podran allargar fins a la mateixa hora.

Pel que fa als comerços, podran estar oberts fins a les 22 h si tenen l’autorització corresponent, tot i que els que tanquen a les 21 ho hauran de continuar fent a aquesta hora. Una altra de les novetats serà la reobertura dels parcs d’atraccions amb l’aforament al 30%. L’ensenyament de règim especial també recuperarà la presencialitat, com s’ha fet amb la resta de l’educació. En el cas dels equipaments cívics, que podien fer algunes activitats amb un màxim de 6 persones, ara podran ampliar l’aforament al 50% si els espais estan ben ventilats.

Una repercussió “molt lleu” en drets

Per validar les mesures que afecten drets i llibertats fonamentals, el TSJC ha argumentat que les noves restriccions, en general, comporten “un cert relaxament” en comparació amb períodes anteriors: “Han sigut dissenyades amb el propòsit de garantir la tendència a la baixa i la funcionalitat dels serveis sanitaris”. Per això els jutges consideren “molt lleu” la repercussió que poden tenir en el dret de reunió i en la llibertat religiosa, cosa que “potser no hauria resultat possible” si haguessin sigut més restrictives. El Govern ha aportat un informe de l'Agència Catalana de Salut Pública que recull que la pandèmia, tot i tenir "signes evidents de remissió", encara presenta “elements preocupants” que aconsellen mantenir les mesures.

De fet, la decisió del TSJC no ha sigut unànime perquè inclou el vot particular de dos jutges. Els magistrats discrepen que es pensi que les restriccions, sense l'estat d'alarma, suspenen drets fonamentals perquè valoren que les autoritats sanitàries tenen la potestat de “minimitzar el risc de contagi i avançar en el degut control de la pandèmia”. Segons els dos jutges, les mesures són “proporcionades, ponderades i suficientment ajustades”.

Sense calendari per a l’oci nocturn

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, no ha volgut pronosticar si d’aquí quinze dies ja no demanaran aplicar el màxim de 6 persones a les trobades perquè dependrà de l’evolució del covid. Així, ha justificat que es mantingui aquesta prohibició perquè la població més jove encara no ha rebut cap dosi de la vacuna contra el virus i forma una franja d’edat en què és “més habitual” la interacció social. Pel que fa a la reobertura de les discoteques, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, tampoc ha concretat el calendari: “Quan les dades ho permetin”. Sàmper ha recordat que s’ha fet una primera reunió amb l’oci nocturn per plantejar com podria tornar a obrir un dels sectors “afectats durament” per la pandèmia.

Però a la sortida de la reunió, la patronal de l’oci nocturn Fecasarm ha criticat durament la previsió de la Generalitat perquè ha assegurat que podria trigar un parell de mesos a permetre la reobertura dels locals, malgrat que la setmana vinent es podria aprovar el pla per regular el seu retorn. Per això, quan s’ha preguntat per l’opció que va proposar la Paeria de Lleida, que volia que les discoteques poguessin funcionar només com a bars, Sàmper ha reconegut que encara no se n’ha parlat tot i que “qualsevol alternativa” es tindrà en compte. En canvi, Ramentol ha admès que el pla per recuperar la circulació de creuers als ports catalans està en una fase “molt avançada”.

stats