L'octubre, un mes tradicionalment plujós a Catalunya, ha passat amb un balanç molt pobre de precipitacions. Fent una suma de les dades de pluja de 84 estacions del Meteocat, el total de precipitació del mes no ha arribat ni a la meitat del que sol caure. A Vic han caigut 4 l/m² en tot el mes, a Horta de Sant Joan 5, a Falset 6 i a Barcelona entre 11 i 12. Per contra, algunes capitals del nord-oest de Catalunya i de Girona sí que han rebut precipitacions més abundants: destaquen els 91 l/m² de Viella, els 84 del Pont de Suert, els 67 de Solsona i els 59 de Girona. El nivell dels embassaments de les conques internes se situa ara en el 35,4 %, gairebé dos punts percentuals per sota del nivell de fa un mes.
Sis mesos de calor descontrolada
L'ambient d'estiu de la segona meitat d'octubre culmina un període de mig any de temperatures extraordinàries
BarcelonaS'ha acabat un mes d'octubre que ha tornat a batre rècords de temperatura. Després d'un inici de mes amb un ambient relativament normal per a l'època, durant la segona quinzena el termòmetre s'ha disparat i l'ambient d'estiu s'ha instal·lat persistentment, un fet que ha provocat que la mitjana del mes sigui molt probablement la més alta mesurada fins ara a Catalunya. Cap de les sèries de dades llargues analitzades per l'ARA havia registrat abans un octubre tan càlid com aquest. Al sud és on menys s'ha notat l'anomalia; a l'aeroport de Reus, per exemple, la dada és idèntica a la del 2013, però a Lleida, el rècord del 1968 s'ha superat per més d'un grau i mig de diferència. En el conjunt de Catalunya, la temperatura mitjana s'ha situat en 16,6 ºC molt per sobre de precedents recents d'octubres molt càlids com el del 2013 (15,4 ºC) o el del 2014 (15,6 ºC). Malgrat que les dades obertes del Meteocat no van més enllà del 2009, és improbable que en dècades anteriors hi hagi hagut un octubre més càlid que aquest en el conjunt de Catalunya.
Les dades de la segona quinzena del mes són les que criden més l'atenció. La temperatura mitjana de l'últim tram de l'octubre a Catalunya ha arribat a 16,9 ºC, molt superior a la de la primera quinzena (16,2 ºC), i també clarament superior a la de la segona quinzena de setembre (16,2 ºC), tot i l'escurçament de més d'una hora del dia. L'estancament d'un patró de borrasques actives al nord-oest de la Península que bombejaven vent de sud persistent al Mediterrani ha generat aquesta situació de calor extraordinàriament persistent.
Aquest final d'octubre purament estiuenc tanca una seqüència de mig any en el qual els termòmetres s'han situat gairebé persistentment per sobre de la mitjana, amb períodes de temperatures exageradament altes. Les dades mostren com la calor dels últims sis mesos no aguanta cap mena de comparació ni tan sols amb anys recents de canvi climàtic. La temperatura mitjana de la meitat càlida del 2022 ha superat per més d'un grau i mig la de qualsevol any recent, una dada que tractant-se d'un període de sis mesos i per a una mitjana del conjunt de Catalunya és realment extraordinària.
El cert és que 13 anys de dades són molt pocs si parlem de clima, però les dades d'algunes estacions concretes que tenen moltes més dècades d'informació meteorològica confirmen la total excentricitat d'aquest any. A l'Observatori Fabra de Barcelona, la mitjana dels últims sis mesos arriba a 23,7 ºC i és més d'un grau superior a l'únic any de la sèrie centenària que s'hi assembla una mica: el mític 2003. A Lleida, les dades encara són més xocants, fins i tot semblen absurdes: fins ara els deu períodes de maig a octubre més càlids amb dades des del 1960 s'havien mogut en dades d'entre 22,2 i 22,6 ºC, i aquest 2022 la mitjana ha sigut de 24,5 ºC.
L'únic dels últims sis mesos que no ha resultat ser el més calorós com a mínim dels últims tretze anys a Catalunya ha sigut el setembre, però la resta han batut els rècords de qualsevol dels anys recents de canvi climàtic. Aquestes últimes setmanes les temperatures han sigut exageradament altes per a l'època, però no han sigut el període més allunyat de la normalitat: la calor més extraordinària va arribar durant les fortes calorades de finals de maig i de mitjans de juny, en què la temperatura es va arribar a allunyar més de 5,5 graus de la normalitat dels últims anys agafant períodes de deu dies. Durant la segona quinzena d'octubre aquesta anomalia ha superat per poc els 4 graus.
El novembre començarà amb un ambient més normal per a l'època, tot i que aquesta setmana hi haurà pujades i baixades de temperatura. Entre divendres i dissabte molts termòmetres registraran els valors més baixos de la tardor fins ara, però a llarg termini no hi ha indicis que aquest fred normal per a l'època s'hagi d'instal·lar durant la primera part del mes. A partir de diumenge la temperatura repuntarà i el més probable és que la setmana que ve també estigui marcada per temperatures més altes del que tocaria, tot i que segurament l'anomalia no serà tan forta com la de les últimes setmanes.