RELIGIÓ
Societat26/10/2019

El sínode sobre l’Amazònia proposa l’obertura del sacerdoci a homes casats

El document vol reconèixer el paper de la dona a l’Església

Soraya Melguizo
i Soraya Melguizo

RomaEl sínode dels bisbes sobre l’Amazònia ha proposat al papa Francesc que homes casats de reconeguda fe catòlica puguin ser ordenats sacerdots en zones remotes de la regió per fer front a la manca de vocacions. A més, els participants en l’assemblea han instat el pontífex a institucionalitzar el paper de la dona dins de l’Església a través de la creació d’un ministeri específic. En el document final, presentat ahir com a conclusió de la trobada, els bisbes van votar a favor “d’ordenar sacerdots homes idonis i reconeguts de la comunitat que tinguin un diaconat fecund i rebin una formació adequada per al presbiterat, podent tenir família legítimament constituïda i estable”.

Les normes de l’assemblea establien que cada un dels punts inclosos en el document final com a resultat dels debats desenvolupats al Vaticà havien de ser aprovats per almenys dos terços dels bisbes presents. La proposta de l’ordenació sacerdotal d’homes casats, una de les més controvertides, va rebre el nombre més elevat de vots negatius (41) de totes les que finalment han estat aprovades.

Cargando
No hay anuncios

Durant les últimes tres setmanes, al voltant de 250 persones, entre les quals es trobaven experts, auditors i representants de la cúria romana a més dels bisbes dels nou països en els quals està repartit el territori de l’Amazònia (Brasil, Perú, Colòmbia, Bolívia, Veneçuela, Surinam, República de Guyana i Guaiana Francesa), han reflexionat sobre l’evangelització en aquesta regió, rica en matèries primeres i amenaçada per l’explotació de les multinacionals i el canvi climàtic.

El debat ecològic impulsat pel papa Francesc es va veure entelat per les crítiques per part de l’ala més conservadora dins de l’Església per la possible obertura a l’ordenació sacerdotal d’homes casats en zones aïllades, els anomenats viri probati. Una expressió del dret canònic que no apareix com a tal en el document final i que fa referència a la possibilitat d’accedir al sacerdoci de “persones grans, preferentment indígenes, respectades i acceptades per la seva comunitat, encara que tinguin ja una família constituïda i estable, amb la finalitat d’assegurar els Sagraments en zones aïllades de la regió a les quals els sacerdots no poden accedir fàcilment”.

Cargando
No hay anuncios

Durant el sínode també s’ha abordat la necessitat de reconèixer el paper de les dones en l’Església i en les comunitats amazòniques, on sovint són claus per al funcionament de les institucions catòliques.

En aquest sentit, els bisbes han proposat que les dones puguin exercir ministeris, com poder llegir l’Evangeli o ajudar durant la missa. A més, el document insta el papa Francesc a reobrir el debat entorn al diaconat femení. La proposta arriba després que el pontífex nomenés, el 2016, una comissió d’experts per estudiar aquesta figura, que es creu que va existir en l’Església primitiva. La comissió va acabar sense arribar a cap conclusió efectiva.

Cargando
No hay anuncios

Encara que l’assemblea és consultiva i la decisió final queda en mans del Papa, Francesc va anunciar ahir que reactivarà aquesta comissió per estudiar la possible ordenació de les dones diaca.