Societat16/05/2019

La Sindicatura de Comptes denuncia els criteris de GISA-Infraestructures per adjudicar obres

Un informe de la institució critica que es fan massa valoracions "subjectives"

Jordi Mumbrú
i Jordi Mumbrú

BarcelonaLa Sindicatura de Comptes ha estudiat detalladament les adjudicacions que va fer l'empresa pública GISA-Infraestructures.cat durant els anys 2012-2014 i aquest dijous ha presentat l'informe. Segons denuncia la Sindicatura, que és l'òrgan fiscalitzador extern dels comptes i de la gestió econòmica de la Generalitat, l'empresa GISA-Infraestructures.cat va donar massa pes als criteris subjectius a l'hora d'adjudicar algunes obres públiques. De fet, l'informe adverteix que, "en els contractes analitzats, els criteris objectius [...] tenen igual pes o menys en la valoració final dels quals depèn un judici de valors". En alguns dels casos analitzats, l'empresa que guanya el concurs i aconsegueix que la Generalitat li encarregui l'obra pública és la mateixa. És el que passa, per exemple, "en els contractes de conservació i manteniment d'edificis titularitat d'Infraestructures.cat en diferents comarques". En aquests casos, "no es justifica que el 65% o el 70% de la valoració es fes amb criteris subjectius". Tres d'aquests contractes van ser adjudicats a l'empresa M. y J. Gruas, SA & Serveis Integrals de Manteniment Rubatec, SA (UTE) per un total de 541.274 euros. Tres expedients més, en els quals també van prevaler massa els criteris subjectius, van anar a parar a l'empresa Soler Global Service, SL, segons l'informe de la Sindicatura.

Les adjudicacions d'obres públiques a empreses privades han estat al darrere de moltes trames de corrupció arreu de l'Estat, com el famós 3% a Catalunya. En aquestes trames, l'administració pública adjudica de manera arbitrària una obra a una empresa a canvi que els compensi amb ingressos que acaben anant a parar als partits polítics o a les seves fundacions. En els casos revelats per la Sindicatura de Comptes en el seu últim informe no queda demostrat que aquestes adjudicacions es fessin amb la intenció d'afavorir les empreses, sinó que es limita a recordar que "no és correcte donar tant pes als criteris de valor perquè per la seva naturalesa no es justifica, però això no vol dir necessàriament que sigui il·legal ni delictiu".

Cargando
No hay anuncios

Independentment de l'informe de la Sindicatura, que ja s'ha enviat al Parlament, la justícia està investigant l'empresa pública d'Infraestructures. GISA, que a partir del 2012, després de fusionar-se amb REGSA i REGSEGA, va passar a dir-se Infraestructures.cat, està sota sospita des de l'any 2011, quan es va detenir el gerent de GISA a les comarques de Girona, Jordi Vergé. En un dels sumaris del cas del 3% apareix el testimoni d'un treballador de GISA que, segons la investigació de la Guàrdia Civil, demostra que existia "una trama delictiva estructural a Infraestructures.cat (antiga GISA)".