Els sindicats de bombers diuen que una "millor resposta" al foc de Badalona n'hauria reduït els efectes
El cap de les primeres unitats d'extinció que van arribar al foc assegura que es va fer "tot el que humanament era possible"
Barcelona"La resposta que es va donar era la que es podia fer amb els mitjans que tenim". Ho diu Emilio Cuadrado, el cap de les primeres unitats dels Bombers de la Generalitat que van arribar a l'incendi de dissabte a Badalona. Per a ell "la solució ideal" hauria sigut que, d'entrada, en l'extinció hi haguessin intervingut 30 bombers amb tres autoescales, "però els mitjans són els que són". "Vam fer tot el que humanament era possible", afegeix. Hi coincideix el portaveu de la UGT als bombers, Antonio del Río, que assegura que "una millor resposta" al foc de dissabte hauria "minoritzat" part dels efectes de les flames. L'incendi va deixar tres persones mortes i 30 de ferides. Un dels ferits, que està hospitalitzat a la Vall d'Hebron, ha empitjorat les últimes hores i ara està en estat molt greu.
Segons els sindicats, dissabte a les 9.10 h el parc dels bombers de Badalona va rebre l'avís de l'incendi al barri de Sant Roc. Es van activar totes les dotacions del parc: tres vehicles –un amb una autoescala– i vuit bombers, que van arribar al bloc nou minuts després. Els sindicats expliquen que al cap de quatre minuts hi havia un altre vehicle amb tres bombers –un menys del mínim establert– del parc de Santa Coloma de Gramenet i cinc minuts després van arribar els bombers de Barcelona, amb set vehicles i 25 efectius. "La primera resposta va ser a la façana principal", indica Del Río, que diu que amb la presència dels bombers de Barcelona es va intervenir a la part de darrere de l'edifici.
"En una altra zona de Catalunya no hauríem tingut l'ajuda dels bombers de Barcelona", recorda Del Río, que alerta que això fa que fora de l'àrea metropolitana s'agreugi la precarietat dels Bombers de la Generalitat. En aquest sentit, els efectius de la regió metropolitana nord –on se situa Badalona– també van haver d'intervenir poques hores després de l'incendi al barri de Sant Roc en un foc en un pis de la Llagosta, on va morir una persona. El representant de CCOO als bombers, Marc Guix, avisa que "la falta estructural" del cos català, tant de personal com de material, fa que els efectius "assumeixin riscos". Fonts dels bombers diuen que la protesta de la plantilla de no fer hores extres va repercutir en Santa Coloma, on faltava un bomber, tot i que no a Badalona, on hi havia els efectius habituals. També apunten que el cos català i el de Barcelona tenen un conveni per participar en els seus serveis de manera recíproca.
Continuarà la protesta de no fer hores extres
Des del 10 de desembre els sindicats mantenen una mobilització per deixar de fer hores extres. "El 2017 vam fer 420.000 hores extres i l'any passat unes 500.000", remarca Guix, que afegeix que la mancança estructural "se supleix amb el sobreesforç dels bombers". La majoria de la plantilla ha decidit allargar la mesura de deixar de fer hores extres, que s'havia d'acabar el 10 de gener, fins al 10 de febrer. La protesta de les hores extres ha fet que alguns parcs dels Bombers de la Generalitat hagin tancat –en dies concrets– per la falta d'efectius, i no sempre hi ha el personal mínim establert a cada instal·lació.
Per exemple, els sindicats exposen que les últimes setmanes el parc de Santa Coloma ha estat quatre dies tancat i altres vegades sota mínims. El portaveu de la UGT també lamenta que el parc de Badalona porta 30 anys "amb els mateixos efectius". Per això el representant del sindicat CATAC, Joan Carles Cerdan, assegura que els bombers ofereixen "una falsa sensació de seguretat" i estan "jugant amb el foc". Cerdan fa una crida al president i el vicepresident del Govern perquè reverteixin la situació actual del cos.