La lletra petita del decret per regular lloguers indigna les entitats socials
Plataformes per l’habitatge digne avisen que el cúmul d’excepcions fa “irreal” la limitació dels preus
BarcelonaEl gest d’ahir del Govern, que va aprovar un decret llei que permetrà regular el preu dels lloguers a les zones on el mercat estigui “més tens”, ha servit de poc. El text resultant –després de setmanes de negociació– ha acabat indignant igualment el sector privat i les plataformes a favor d’un habitatge digne, que van qualificar el decret de “presa de pèl”. Tal com va avançar l’ARA, ahir la consellera de Justícia, Ester Capella, va explicar que el decret preveu un canvi en el Codi Civil català que permetrà facultar la conselleria de Territori per regular directament els preus, amb uns topalls màxims, seguint el model legislatiu alemany. Això sí, hi haurà condicions.
La norma només preveu limitar els lloguers allà on el mercat estigui “tens”: és a dir, allà on s’acrediti que els preus del lloguer –i el seu impacte en el pressupost familiar– superen “clarament” els de la mitjana de Catalunya; o també on hi hagi una desproporció evident entre l’increment de la població i la disponibilitat d’habitatge de lloguer. També es podrà limitar lloguers que pugin molt més que l’IPC de l’àrea afectada. En aquests casos, Territori (o bé l’Ajuntament de Barcelona, en el cas dels barris de la ciutat) declararà la zona mercat “tens” i els preus no podran excedir un 10% l’índex de referència. “Podíem actuar per acció o per omissió: a favor dels interessos col·lectius o deixant el camí lliure als fons voltor; i si ens quedàvem de braços plegats, guanyaven els de sempre”, va sentenciar Capella durant la presentació del decret. “Volem el millor per al país”, va recalcar la consellera.
L’enunciat ja no va agradar ni a les entitats socials ni al sector privat, i la lletra petita va acabar d’encendre els ànims. “Han posat una quantitat tan alta d’excepcions a la norma que els topalls no seran efectius a la pràctica; l’aplicació és irreal”, va assegurar ahir el portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, que va assenyalar que, segons el text del decret, la suposada limitació “no s’aplicarà ni als contractes actuals ni als que es renovin, ni tan sols si es fa un contracte nou sobre el mateix pis”. “El decret també exclou els contractes que es facin sobre un habitatge d’obra nova o que hagin rehabilitat”, lamentava Palomera, que ahir es mostrava “sorprès” per una regulació tan “marginal”.
El sindicat també va criticar que el Govern no hagi previst sancionar els propietaris que se saltin la llei. “És el llogater qui ha de portar a la justícia el seu propietari, amb el perill o risc evident que no et renovi el contracte”, va subratllar Palomera, que va qualificar d’“increïble” que es deixi en mans dels llogaters el compliment de la normativa.
Tant el sindicat com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) van coincidir ahir que la mesura només servirà “perquè la ciutadania pensi que el tema ja està regulat i el debat es tanqui en fals”. Segons un dels portaveus de l’entitat, Santi Mas de Xaxàs, el discurs del Govern d’ahir va ser del tot contradictori: “Per una banda, diuen que aquesta llei punxarà la bombolla, i per l’altra ho vinculen a l’índex de referència actual i exclouen tants casos que en la pràctica l’única cosa que aconseguirà aquest decret és consolidar l’augment que ja patim”, advertia Mas de Xaxàs.
Aquest últim punt, el del límit màxim de preus, va ofendre especialment les entitats, que el veuen desmesurat. “Actualment, amb els augments dels últims anys, els preus de referència ja són prou irreals, però, a més, ara els preus dels pisos ja no creixen a un ritme de dos dígits”, va apuntar Palomera, i va afegir: “Establir que el màxim és el preu de referència més un 10% és provocar, perversament, que els preus puguin escalar encara més en algunes zones”. La PAH fa el mateix diagnòstic. “Això consolidarà els preus actuals”, va dir Mas de Xaxàs, i va criticar que, altra vegada, “els polítics arriben tard i malament” a la qüestió de regular els lloguers.
El sector privat, també enfadat
Al bàndol oposat, el sector privat es va queixar ahir que la mesura tampoc estigués consensuada amb ells. “El control i la regulació dels preus del lloguer són contraproduents per a l’oferta d’habitatge”, va assegurar el gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, Òscar Gorgues, que va advertir que “el decret tindrà conseqüències perquè si les propietats són menys rendibles hi haurà menys oferta de lloguer, perquè els propietaris preferiran passar al mercat de la venda per treure’n més profit”, assegurava Gorgues. A més, va remarcar que si a Barcelona falten pisos de lloguer “és perquè tots estan llogats, perquè la gent ho pot pagar”. En aquest sentit, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona va considerar que “el problema de les persones en risc d’exclusió social que no poden pagar un habitatge no l’ha de solucionar el sector privat: el problema és que falta habitatge públic”, va concloure Gorgues.