Un sindicalista s'enfronta a cinc anys de presó per una roda punxada durant la vaga general del 2012
El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha demanat derogar la 'llei mordassa' durant una concentració en suport de l'acusat, que ha negat els fets al judici
BarcelonaLa Fiscalia demana 5 anys de presó per a un sindicalista del metro de Barcelona, Ricardo Vercher, a qui acusa de punxar una roda d'un autobús durant la vaga general del 14 de novembre del 2012. L'home ha reconegut al judici que formava part d'un piquet informatiu però ha negat haver punxat cap roda i el conductor de l'autobús tampoc l'ha reconegut.
Uns 200 membres del sindicat Comissions Obreres s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per donar suport al sindicalista. L'acte ha comptat amb el suport del secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, i del secretari general del sindicat a l'Estat, Ignacio Fernández Toxo, que ha demanat la derogació de la 'llei mordassa': "Fer vaga no és un delicte, en quin país vivim?" s'ha preguntat Toxo, que assegura que a Espanya hi ha 300 sindicalistes que s'enfronten a condemnes per acusacions "desmesurades" de la Fiscalia.
Piquet informatiu
El sindicalista ha reconegut al judici que el 14 de novembre del 2012 formava part d'un piquet informatiu a la plaça Universitat de Barcelona. Diu que es va acostar a l'autobús -que estava aturat i no portava passatgers- però no per punxar la roda, sinó per treure'n un tornavís que portava clavat.
Els Mossos d'Esquadra van incorporar a la investigació un vídeo amb la seqüència dels fets. L'agent que ha declarat al judici ha assegurat que en les imatges es veu com l'acusat "sense cap mena de dubte" s'acosta al vehicle "amb un objecte a la mà" i s'acotxa cap a les rodes davanteres.
El conductor de l'autobús no el reconeix
El conductor del vehicle ha declarat com a testimoni al judici. Ha assegurat que "no havia vist mai" l'acusat i ha reconegut que no es va adonar que "tenia una roda punxada fins que va arribar a cotxeres".
El conductor, que no formava part dels serveis mínims de Transports Metropolitans de Barcelona, ha explicat que es va aturar a la plaça Universitat i que el fet que hi hagués un piquet informatiu "el va obligar a deixar de prestar el servei".
Aquest argument és el que ha fet servir la Fiscalia, juntament amb el vídeo policial, per mantenir la petició de 5 anys de presó per a l'acusat, petició que la defensa troba "desmesurada". Ha al·legat que l'home no va "coaccionar" el conductor, que va anar cap al vehicle per treure un tornavís que hi havia a la roda i no pas per punxar-la i ha recordat que tot i així va pagar el que costava el pneumàtic abans del judici.