El Síndic denuncia la retirada d’ajuts a activitats extraescolars
Alerta de desigualtats per la renda en l’accés als recursos de lleure
BarcelonaEl departament d’Ensenyament no subvenciona activitats extraescolars des del curs 2011-2012. Ho denuncia l’informe El dret al lleure educatiu i a les sortides i colònies escolars elaborat pel Síndic de Greuges i que ahir va presentar a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. El Síndic va decidir elaborar l’informe a causa de l’elevat nombre de queixes que havia rebut d’aquest àmbit.
Segons l’estudi, la conselleria d’Irene Rigau va passar de destinar 2,8 milions d’euros als ajuntaments i a les associacions de mares i pares d’alumnes (1 milió als consistoris i 1,8 milions a les AMPA) per a activitats extraescolars durant el curs 2009-2010 a tancar l’aixeta el 2011-2012 a causa de la crisi econòmica. En canvi, la conselleria de Benestar Social i Família i la secretaria general de l’Esport han reduït els ajuts econòmics des del 2010 a les entitats dedicades al lleure educatiu però no els han suprimit.
La reducció de les subvencions del Govern ha agreujat les desigualtats socials que pateixen els menors a l’hora d’accedir a les activitats de lleure. Segons l’informe, els infants que provenen de famílies més “afavorides socialment” participen un 30% més en les activitats extraescolars que els que no. Uns altres factors que dificulten l’accés a aquest tipus de lleure són les “desigualtats” relacionades amb l’edat i el gènere i, sobretot, les “territorials”. “Hi ha barris i municipis amb una composició social desfavorida i una oferta feble, poc diversificada i sovint molt condicionada a la inversió de les administracions públiques”, va denunciar l’adjunta per a la defensa dels drets dels infants i els adolescents del Síndic de Greuges, Maria Jesús Larios.
L’informe també posa sobre la taula que hi ha “mancances” en el caràcter inclusiu i intercultural de les activitats. “Hi ha dificultats de participació dels infants amb discapacitat i una baixa participació dels infants d’origen immigrant en moltes ofertes, especialment de caràcter no esportiu”, denuncia. Segons l’enquesta de salut de Catalunya que recull el Síndic, un 64% dels infants de 3 a 14 anys (600.000 menors) fan algun tipus d’activitat extraescolar esportiva i un 39% (350.000 nens) fan activitats extraescolars no esportives.
En vista de totes aquestes mancances i tenint en compte que la llei d’educació de Catalunya (LEC) reconeix el dret del lleure dels menors, el síndic de greuges, Rafael Ribó, fa una crida als departaments d’Ensenyament i Benestar i Família perquè elaborin una normativa que reguli aquest dret en condicions d’igualtat.
Destinar més ajuts econòmics
Segons l’informe s’hauria de garantir, sobretot, l’accés als serveis de lleure educatiu de les administracions o entitats finançades amb fons públics i a les activitats extraescolars, les sortides i colònies escolars. “S’ha de regular si aquestes últimes activitats s’inclouen o no dins dels currículums escolars i, en el cas que en formin part, garantir que tots els infants hi puguin accedir”, va deixar clar l’adjunta per a la defensa dels drets dels infants i els adolescents.
Des del punt de vista econòmic, el Síndic reclama la creació de subvencions per als menors “socialment desafavorits”. En concret, demana que es treballin en tres línies: convocar ajuts per fomentar l’accés de l’alumnat a les activitats extraescolars, crear subvencions per a la creació i el manteniment de l’AMPA en entorns socials desfavorits i, finalment, promoure mesures d’accessibilitat econòmica a les activitats de lleure educatiu que organitzen les administracions o entitats subvencionades. Alhora, el Síndic de Greuges recomana elaborar plans locals de dinamització i promoció del lleure educatiu.