El Síndic urgeix al TC que aturi el pagament dels 1.350 milions del Castor abans del 14 de novembre
Rafel Ribó li ha demanat a la Defensora del Poble, a la Generalitat i al Parlament que presentin un recurs d'urgència al Tribunal Constitucional perquè aturi de manera cautelar el pagament de la indemnització a l'empresa concessionària del magatzem de gas de Vinaròs abans de la data prevista, "ja que han demostrat que quan volen sou prou àgils"
BarcelonaEl Sindic de Greuges de Catalunya, Rafel Ribó, ha presentat al Parlament l'informe sobre el cas Castor en el que reclama a la Defensora del Poble espanyol, que demani de manera urgent la suspensió del pagament de 1.350,72 milions d'euros de la indemnització del Castor que hauran d'assumir els consumidors en la seva factura.
Ribó també ho ha demanat a la Generalitat i al Parlament de Catalunya, però la via de la Defensora seria la més ràpida ja que el 14 de novembre és la data en què el govern espanyol entregarà el xec de 1.350 milions a l'empresa Escal UGS. "És inaudit que una administració pagui aquesta quantitat en 'cash' a 35 dies!", s'ha exclamat el Síndic, que diu que aquest dimecres la Defensora, Soledad Becerril, li va dir que s'estudiaria l'informe per prendre una decisió. El Síndic només s'explica la pressa en pagar de l'Estat perquè el 30 de novembre Escal UGS ha de tornar els bons amb els que va finançar el projecte (per 1.400 milions) al Banc Europeu d'Inversions (BEI).
El Síndic ha recordat que l'Estatut de Catalunya del 2006 li permetia presentar recursos al TC directament, però amb el recurs del PP i la retallada posterior del mateix Constitucional el 2010, li van prendre aquesta facultat. I segons Ribó, aquest article concret que li donava aquesta facultat no l'havia recorregut el PP, però el TC el va retallar d'ofici.
L'informe
Fa un any, després dels primers sismes a la costa del Montsià, el Síndic va obrir una investigació per aclarir-ne els motius, i avaluar la legalitat del projecte i l'actuació de l'administració espanyola. Aquest dijous n'ha presentat el resultat al Parlament.
Una de les conclusions principals de l'informe és que l'Estat pot haver beneficiat interessos privats de l'empresa concessionària, i perjudicat els drets dels consumidors, amb males pràctiques administratives.
Es qüestiona si la compensació atorgada a la companyia (1.350 milions) està dins les regles de la competència europees i que podria vulnerar el Tractat Fundacional de la UE.
També detalla una llista d'irregularitats que es podrien haver comès durant la tramitació i construcció del magatzem, com haver vulnerat lleis ambientals, informes sobre risc sísmic, o saltar-se sentències de l'Audiència Nacional.
Segons el Síndic, Escal UGS rebrà per via urgent 1.350 milions abans del 14 de novembre, si el TC no ho atura, però els consumidors n'acabaran pagant 3.500 milions amb la seva factura durant 30 anys, com a resultat de sumar la indemnització, el interessos del crèdit que l'Estat ha demanat per pagar-la tan de pressa, el manteniment de la plataforma tancada durant un any i la hibernació, i el seu possible futur desmantellament.
Accions legals
Derivat d'aquest informe, el Síndic fa una sèrie de reclamacions:
-Que el TC aturi el pagament dels 1.350 milions cautelarment mentre s'estudien tots els recursos.
-Que l'Estat crei un equip independent que faci un dictamen sobre si es compleixen els requisits legals per pagar la indemnització. Segons el Síndic, l'Estat s'ha saltat la llei d'hidrocarburs i la sentència del Suprem a un recurs que havien presentat ells mateixos el 2012, en que deia que s'havia d'avaluar el grau de negligència de l'empresa abans de pactar la indemnització, cosa que no ha passat.
-Que es depurin les responsabilitats d'aquesta mala praxi de l'administració.
-Que es desmantelli la plataforma marina i terrestre del Castor.