El Síndic rep molt poques queixes relacionades amb el model lingüístic català

Rafael Ribó denuncia que el govern espanyol incompleix els mandats constitucionals i internacionals en matèria de llengua

Marc Toro
04/09/2014
3 min

BarcelonaEl Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, rep molt poques queixes relacionades amb el model lingüístic català. Així es desprèn de l'informe sobre els drets lingüístics que Ribó ha entregat aquest dijous a la tarda al president de la Generalitat, Artur Mas, per tal que el document sigui portat a debat i aprovació al Parlament. En concret, de les més de 9.200 queixes i consultes rebudes pel Síndic l'any 2013, tan sols 64 fan referència a temes lingüístics (20 fan referència a casos de vulneració dels drets en l'ús del castellà, 43 són per la vulneració de drets en l'ús del català i 2 per altres temes relacionats amb la llengua -cap per vulneració de drets en l'ús de l'aranès-).

L'evolució de les queixes relacionades amb la llengua en el últims anys és decreixent, tant a Catalunya com a la resta de l'estat espanyol (el Defensor del Poble, per exemple, tan sols ha rebut 2 queixes d'aquest tipus el 2013) . D'aquestes, ha explicat Ribó en declaracions als mitjans, les referents a l'àmbit educatiu són gairebé nul·les. De fet, la majoria de les actuacions que tenen a veure amb la vulneració de drets per l'ús del castellà són per conflictes amb l'administració local o senyals de tràfic. En aquest sentit, ha assegurat que tot i "la gran imatge que es ven a nivell mediàtic", ni ell, ni la Generalitat ni el Defensor del Poble reben massa queixes relacionades amb el model d'immersió lingüística. "Una immensa majoria de la població de Catalunya ha vist grans avantatges de la immersió lingüística, avantatges per tothom. I els resultats són que al acabar el cicle escolar bàsic es garanteix que tothom conegui les dues llengües", ha afegit Ribó.

Amb aquestes dades a la mà, el Síndic conclou que "Catalunya és un exemple de bona convivència lingüística" i demana que "es mantingui i s'aprofundeixi en el model lingüístic actual", més enllà de "l'orientació institucional, electoral, de la consulta que emprengui aquest país, i per damunt de les legítimes diferències partidàries". "Tenim un tresor a les mans que es diu convivència lingüística", ha afirmat Ribó, un model -ha afegit- que neix d'unes normes aprovades per la "unanimitat o quasi unanimitat" de les forces parlamentàries.

Incompliment "reiterat" del respecte al pluralisme lingüístic

Enfront la situació que es viu a Catalunya, l'informe denuncia que el govern espanyol incompleix "reiteradament" els mandats constitucionals i internacionals en matèria de llengua, tal i com també destaca el Consell d'Europa en els seus darrers informes, ha dit Ribó. Entre d'altres, ha apuntat, l'executiu espanyol incompleix l'article 3.3 de la Constitució, que estableix "l'especial respecte i protecció" de la riquesa lingüística de l'Estat". "Hi ha una carència de polítiques que tractin la convivència lingüística per part d'Espanya", ha afegit. També ha carregat contra la voluntat d'"envair competències" de la Generalitat de la Llei per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce).

Entre les recomanacions que s'inclouen a l'informe cal destacar "l'adopció de mesures immediates per dotar de contingut material concret els preceptes de l'ordenament constitucional que reconeixen el plurilingüisme a l'Estat", la culminació de "l'esforç" d'administracions públiques i empreses que presten serveis d'interès general a Catalunya per garantir el dret d'elecció lingüística del ciutadà, "apostar de manera decidida per la formació del personal al servei de l'Administració de justícia per garantir que tingui un nivell de coneixement adequat i suficient de la llengua catalana" -una recomanació que també s'aplica al personal de l'Administració de l'Estat situat a Catalunya- i avançar en la normalització lingüística d'àmbits com el consum i el cinema.

stats