Simón obre la porta a retirar al juny la mascareta a l'aire lliure

El director del Centre de Coordinació d'Alertes Sanitàries ho veu "factible" a partir de mig mes i Castella-la Manxa s'avança a demanar-ho

Una persona amb mascareta al pont de la Ronda de Dalt de Barcelona
31/05/2021
3 min

MadridA les portes de l'estiu i amb els avenços de la vacunació, les comunitats autònomes van relaxant les mesures restrictives i de protecció contra el coronavirus. La pròxima decisió de Sanitat podria ser que l'ús de mascaretes deixi de ser obligatori a l'aire lliure. Ho va avançar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón, fa dues setmanes i aquest dilluns ha assegurat que, si l'evolució de la pandèmia és positiva, seria "factible" retirar la mesura "a meitats o finals de juny", tot i que ha recordat que caldria un canvi legal que no es pot fer "d'un dia per l'altre".

Hi ha governs autonòmics que consideren que ha arribat el moment. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha fet saber que proposarà a Sanitat i a la resta de comunitats autònomes que s'elimini l'obligació de dur mascareta en espais oberts. García-Page vol que la mesura –aprovada el juliol del 2020– s'apliqui durant el mes de juny i ha avançat que traslladarà formalment la petició a la reunió interterritorial de Sanitat. És el primer govern autonòmic que llança la petició.

Retirar l'obligació de dur mascareta a l'aire lliure és una decisió que, en principi, es prendria per a totes les comunitats autònomes. "No tindria sentit que la vacunació sigui homogènia a tot l’Estat i l'eliminació de l'obligació de la mascareta no", ha subratllat el portaveu de Sanitat. Tot i això, no descarta del tot fer-ho per autonomies si l'evolució de la pandèmia fos molt dispar. Simón també ha obert la porta a permetre que la mascareta no sigui obligatòria en espais amb col·lectius "completament vacunats", com les residències de gent gran. "Estem pensant quin és el moment adequat", ha dit.

Els especialistes reclamen prudència

Per contra, per a l'epidemiòloga i presidenta del Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de la Covid-19, Sílvia de Sanjosé, plantejar-se l'eliminació de l'ús de les mascaretes a l'exterior és massa prematur perquè encara no s'ha arribat a la immunitat de grup –prevista a mitjans d'agost– i, malgrat que ha admès que l'evolució dels indicadors és positiva, encara s'haurien de mantenir les mesures de protecció, sobretot entre els col·lectius encara no vacunats. "La gent jove va massa relaxada", ha manifestat l'especialista en una entrevista amb Antoni Bassas, alhora que ha advertit que al Regne Unit el risc de propagació de la contagiosa variant índia està fent augmentar sensiblement els casos diagnosticats i això pot suposar un perill per fer passos enrere.

L'investigador d’Icrea i director del Programa de Malària d’ISGlobal Quique Bassat hi coincideix. També considera que caldria esperar almenys fins que la incidència acumulada a 14 dies baixi dels 110 casos actuals abans d'autoritzar a transitar per la via pública sense mascareta. Aquest pediatre especialista en malalties infeccioses adverteix del perill de "córrer massa" quan encara "queda massa gent per vacunar" i el relaxament en les mesures pot "frenar el bon progrés" de les dades de la pandèmia en gran part per efecte de la vacunació. "No tenim cap pressa, no ens ve d'un parell de mesos de dur la mascareta ara que ens hem acostumat a dur-la", ha incidit.

Tot i que Bassat admet que vacunar els adolescents d'entre 12 i 16 anys és un bon pas per tallar la transmissió del covid, el fet que sigui un col·lectiu poc vulnerable fa que, a parer seu, la mesura sigui "poc ètica", tenint en compte l'escassetat de dosis en els països en vies de desenvolupament, una circumstància que fa que es mantingui la lluita contra la pandèmia "a dues velocitats". Aquests desequilibris d'immunització contradiuen, apunta el pediatre, les instruccions de l'Organització Mundial de la Salut, que insisteix que "ningú estarà fora de perill fins que tothom estigui fora de perill".

Reduir la transmissió per animar el turisme

El director del CAES assegura que el Regne Unit s'està plantejant flexibilitzar la seva recomanació de no viatjar a Espanya traient de la llista de països desaconsellats algunes comunitats autònomes amb una incidència més baixa de coronavirus. "Ara mateix, el Regne Unit té una incidència molt més baixa que Espanya. És lògic que siguin prudents a l'hora de fer recomanacions. Si es poden territorialitzar les recomanacions, s'afavorirà l'increment del turisme", ha defensat Simón.

En aquest sentit, el portaveu de Sanitat ha fet una crida a no relaxar les mesures de prevenció, especialment entre els col·lectius de joves, perquè es redueixi la transmissió i augmenti el turisme. "Si volem que vingui el turisme, hem de garantir la reducció de la transmissió", ha subratllat. Simón considera que si la incidència del covid a Espanya no baixa a un ritme més elevat és perquè hi ha "algun col·lectiu que ha decidit relaxar les mesures pel seu compte", segons ha dit, fent al·lusió als joves. El descens, ha explicat, no és homogeni en totes les franges d'edat, i en algunes fins i tot hi ha "repunts".

stats