Coronavirus
Societat01/03/2021

Simón demana a la ciutadania un "petit esforç d'un mes o un mes i mig"

L'epidemiòleg reconeix que ha sigut un any dur amb tantes restriccions però diu que "cada dia queda menys"

MadridArribats al març, el mes en què fa un any la ciutadania va conèixer què era l'estat d'alarma, el ministeri de Sanitat ha llançat un missatge d'optimisme. Sovint és difícil saber si el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, expressa el que realment vol transmetre –en la roda de premsa d'aquest dilluns s'ha retractat d'unes declaracions seves de dijous passat–, però el cert és que ha demanat sobretot al jovent un "petit esforç d'un mes o un mes i mig" quan li han preguntat sobre la quantitat de festes que contravenen les instruccions sanitàries.

"La pandèmia ens ha trastocat i hi ha molta fatiga, però també és cert que cada dia queda menys. És un esforç petit el que ens queda, no és tant, pot ser un mes o un mes i mig. Jo crec que encara podem aguantar aquest mes o mes i mig", ha dit just abans que acabés la seva compareixença i sense possibilitat de repreguntar concretament a què es referia. En l'últim torn de preguntes un periodista li havia demanat la seva valoració sobre trobades nocturnes en domicilis o locals i que cap de setmana rere cap de setmana els cossos de seguretat desmantellen, i ha transmès aquest missatge d'esperança al jovent.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, durant la roda de premsa, ha subratllat que cal evitar totes aquelles situacions –ja siguin manifestacions pel 8-M o trobades en bars– que no permetin garantir el compliment de les mesures de seguretat: ús de la mascareta, distància interpersonal i higiene de mans i espais. "Sempre que puguem evitar aquestes situacions, s'han d'evitar. No en totes les situacions es poden respectar igual les mesures de control. Tant se val si ens permeten fer una manifestació o que s'obrin les terrasses, les distàncies i mesures de control s'han de mantenir sempre", ha remarcat. Simón ha insistit en aquesta premissa en relació a la hipòtesi de "salvar la Setmana Santa" i ha assegurat que la seva "orientació" no és "salvar cap festa", sinó controlar la transmissió del coronavirus. Així, sobre el debat de flexibilitzar o no les mesures, ha demanat no fer "excessiva pressió" perquè la discussió es porti de la manera "més tècnica" abans que els polítics prenguin les decisions.

Cargando
No hay anuncios

Una petita mostra de la desescalada és la reobertura de centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats aquest dilluns a Catalunya, que encara no afecta bars i restaurants, subjectes als horaris de matí i migdia. Al País Valencià, aquests establiments han pogut treure taules i cadires de nou al carrer després de setmanes d'inactivitat.

Efectes de la vacunació en residències

La situació no és "en absolut bona", ha volgut deixar clar Simón, que ha informat que la incidència acumulada els últims 14 dies és de 175,6 casos per 100.000 habitants. Les xifres confirmen el descens que s'ha anat registrant les últimes setmanes i que ha tingut efecte especialment a les residències de gent gran, "probablement" a causa de la vacunació. Tal com ja va avançar un estudi del grup investigador Biocom-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya, la baixada de la letalitat i contagis als centres sociosanitaris és notòria. Segons ha explicat l'epidemiòleg del ministeri de Sanitat, per primera vegada la incidència entre majors de 65 anys ja és menor a les residències que fora. La letalitat és similar.

Cargando
No hay anuncios

Simón també s'ha mostrat optimista amb la vacunació i ha considerat que es podrà assolir l'objectiu d'haver vacunat el 80% dels majors de 80 anys aquest març. A més, una part de menors de 55 anys també, atès que la d'AstraZeneca només s'aplica a aquesta part de la població. A partir d'abril, si finalment arriba la vacuna de Janssen, les dosis disponibles seran més i es podrà incrementar el ritme, ha assegurat.