Mossos d'Esquadra

Sense SIM ni empremtes: qui hi ha darrere del mòbil que gravava d'amagat els Mossos?

El dispositiu enregistrava una reunió del tribunal que escollia les preguntes per a les proves d'intendents i inspectors

Vehicle i dos agents dels Mossos davant d'una comissaria
05/10/2022
3 min

BarcelonaEl 22 de setembre van saltar totes les alarmes als Mossos d'Esquadra: es va trobar un mòbil gravant a la sala on es reunia el tribunal avaluador de les oposicions per a intendents i inspectors. Ràpidament, es van obrir dues vies d'investigació, una d'interna i una d'externa, i es va deixar la qüestió també en mans de la justícia. Finalment, després d'un informe de la Divisió d'Afers Interns, el departament d'Interior va decidir suspendre la convocatòria d'oposicions. "La conselleria ha actuat com havia d'actuar", va afirmar aquest dimarts el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, des del Parlament. Segons fonts que coneixen el procés de selecció, a la sala en qüestió s'hi reunia el tribunal de proves i havien de parlar del contingut dels exàmens que havien de passar els candidats a intendents i inspectors. Què volia saber el propietari del mòbil?

De moment no se sap de qui era el telèfon, i segons fonts amb coneixement del cas, qui el va col·locar ho va fer prenent precaucions, perquè no se'l pogués identificar. El mòbil, segons les primeres investigacions, no té empremtes dactilars ni targeta SIM. Aquests detalls i el fet que la gravadora del telèfon estigués activada fan pensar als policies que ningú no se'l va deixar per accident. No ha sigut cap simple descuit. D'altra banda, el model de mòbil fa pensar, fins i tot, que l'aparell podria haver sortit del mateix cos dels Mossos.

El cas està judicialitzat i això fa que encara no n'hagin transcendit gaires detalls. Encara no se sap com va ser que el tribunal d'oposicions va trobar el mòbil i on estava amagat el dispositiu –si és que ho estava–. El que està clar és que no era l'únic telèfon a la sala perquè, segons fonts del cos, normalment en aquestes reunions els agents no estan obligats a deixar el telèfon a l'entrada i el poden dur a sobre durant la trobada. El tribunal està format majoritàriament per agents dels Mossos d'Esquadra, tot i que també hi sol haver membres del departament d'Interior per assessorar, per exemple, en temes legals. El mateix cap del cos, Josep Maria Estela, forma part del tribunal avaluador. En canvi, a petició del primer, el seu segon, Eduard Sallent, n'havia quedat fora.

A l'esquerra el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, amb els integrants de la nova cúpula dels Mossos al costat: la intendenta Rosa Bosch, el comissari en cap Josep Maria Estela i el comissari Eduard Sallent.

Elena tanca files

La decisió d'Estela és una evidència més del trencament amb Sallent, una crisi a la cúpula del cos que s'ha accentuat les últimes setmanes. Amb un comunicat intern que també es va difondre pels mitjans, Estela va intentar apaivagar la polèmica. Però no són temps fàcils per als Mossos, ja que el mateix dia que es va trobar el misteriós telèfon va sortir a la llum el contingut de la denúncia de l'excap de la Comissaria General d'Investigació Criminal, Toni Rodríguez, que assenyala Sallent i l'acusa de pressionar per aconseguir informació sobre causes polítiques. Amb el contenciós administratiu presentat al mes de maig, aquesta carpeta dels Mossos ja està en mans dels tribunals.

Aquest dimarts, al PSC li tocava fer una interpel·lació al Parlament i el tema que havia escollit el seu portaveu en temes de seguretat, el també exconseller d'Interior Ramon Espadaler, no podia ser un altre: "Han tirat la pedra de la politització i ara amaguen la mà", va dir Espadaler. En la rèplica, el titular del departament d'Interior, Joan Ignasi Elena, va tancar files amb els Mossos i va negar una crisi. "Crec en la coralitat, no en les estructures verticals, que són el passat", va afirmar Elena sobre la relació entre Estela i Sallent. Espadaler també va aprofundir en la denúncia de Rodríguez i Elena es va comprometre a no permetre "mai" ingerències. Ni "polítiques" en temes "operatius", ni "policials" en temes "polítics".

stats