SALUT
Societat01/07/2015

La sífilis i la gonorrea segueixen fora de control i marquen nous màxims

La incidència de les malalties sexuals supera la mitjana de la UE

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

BarcelonaLes infeccions de transmissió sexual (ITS) segueixen augmentant any rere any, sense que de moment cap campanya de conscienciació ni programa de prevenció hagi aconseguit aturar aquesta tendència.

Segons reflecteix l’últim informe SIVES, que ahir va presentar Salut Pública amb motiu de la commemoració del vintè aniversari del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (Ceeiscat), els casos de sífilis han crescut un 92% en els últims cinc anys i els de gonorrea un 187%. Dit d’una altra manera, la sífilis afecta ara 12,4 persones per cada 100.000 a Catalunya, davant de les 5,1 del conjunt de la UE, mentre que la gonorrea s’enfila fins a les 21,3 enfront de les 15,3 de mitjana. No són les úniques dades preocupants perquè la més perillosa de les ITS, el VIH, presenta una taxa de l’11,1 per 100.000 davant del 7 d’Espanya i 5,6 de la UE.

Cargando
No hay anuncios

Raons diverses

La mobilitat geogràfica, els canvis conductuals que han fet que hi hagi més promiscuïtat i que les relacions s’iniciïn abans, però també una millora de les tècniques diagnòstiques, han afavorit que els casos es multipliquin.

Cargando
No hay anuncios

La problemàtica afecta molt especialment els joves, juntament amb el col·lectiu d’homes que practica sexe amb altres homes, i que concentra la majoria de les noves infeccions per VIH. Salut Pública calcula que prop del 10% de les infeccions de sífilis s’han produït en menors de 24 anys, un percentatge que s’eleva fins al 24% en els casos de la gonorrea, i també apunta que fins a 27.000 joves d’entre 16 i 25 anys estan infectats per la clamídia, una altra ITS. La fotografia es completa amb els 7.500 diagnòstics per condiloma acuminat l’any passat, i els gairebé 3.400 per herpes genitals.

El director del Ceeiscat, Jordi Casabona, va lamentar “l’important increment” d’aquestes patologies, i va destacar també que Barcelona és una de les ciutats del món amb més casos de VIH entre els homes homosexuals, ja que afecta prop del 17% d’aquest col·lectiu. Casabona va reivindicar la importància dels bons sistemes d’informació per poder dissenyar polítiques efectives, malgrat que va assegurar que hi ha “algunes incerteses de funcionalitat” que planen sobre la institució i que en podrien complicar la tasca. En tot cas, el conseller de Salut, Boi Ruiz, que va cloure la jornada, va garantir la continuïtat de la institució i es va comprometre a “actualitzar” els recursos “fins allà on sigui possible”, tot i que va lloar la capacitat del sistema per posar en marxa un dels millors sistemes de vigilància del món amb pocs recursos.

Cargando
No hay anuncios

Les 24 ONG que treballen en l’àmbit del VIH, agrupades entorn al Comitè 1r de Desembre, van alertar per la seva banda que treballen en un context “absolutament fràgil”, cosa que compromet la seva tasca des de fa anys, no només per les retallades passades, sinó també perquè aquest any encara no s’han convocat les subvencions, va assegurar la presidenta de l’organisme, Montse Pineda. El conseller va admetre que un dels principals reptes de futur que ha d’afrontar Catalunya és l’abordatge de les necessitats socials que es deriven de les malalties, però va recordar que, en termes de salut, “la primera protecció passa per un mateix”.