El sexisme i la massificació turística, presents al pregó de Gràcia

L'actriu, presentadora i monologuista Imma Sust ha donat el tret de sortida a la festa major del barri, mentre els carrers ultimen els decorats

L'actriu Imma Sust ha sigut la pregonera d'aquest any
Montse Riart
14/08/2016
2 min
3
Regala aquest article

BarcelonaL'actriu, presentadora i monologuista Imma Sust ha estat l'encarregada de donar el tret de sortida a la festa major de Gràcia amb el tradicional pregó. Entre bromes i comentaris irònics, la gracienca s'ha referit al sexisme i a la massificació turística del barri i ha demanat una "festa cívica i lliure d'assetjament".

"Les dones tenim dret a anar vestides com ens doni la gana, a beure el que ens doni la gana i això no li dóna dret a ningú a aprofitar-se de mi. El sexe és collonut si dos volen, però si un no vol, és un delicte", ha rubricat al final del pregó Sust, que també porta una botiga de sexe al barri.

Una traca ha donat el tret de sortida a les festes

L'actriu s'ha referit a la massificació turística del barri, i dirigint-se en to bromista a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que era al seu costat, li ha demanat una "llançadora directa que porti els turistes al Parc Güell", perquè no omplin els autobusos que passen pel barri, amb un sonor aplaudiment dels centenars de persones que omplien la plaça de la Vila.

En el pregó, marcat per un to humorístic, també hi ha hagut espai per a la política: Sust s'ha referit a l'estatus d'independència que va tenir la vila de Gràcia fa dècades i ha assegurat que és "més fàcil que Gràcia torni a ser independent, que no que ho sigui Catalunya".

Després de l'actriu, l'alcaldessa, enmig d'alguns xiulets a la plaça, ha donat el definitiu tret de sortida i ha demanat una festa "respectuosa amb tothom". L'acte s'ha tancat amb la tradicional traca al centre de la plaça.

Últims preparatius als carrers de Gràcia

Pregó alternatiu

L'assetjament sexual també ha estat una de les reivindicacions del pregó alternatiu organitzat per la Coordinadora de Festes Populars de Gràcia, que s'ha llegit des d'una balconada de l'esquerra de la seu de districte.

Les pregoneres han criticat també la resposta "tímida" de l'Ajuntament al conflicte dels manters i han recordat el Banc Expropiat com a símbol de l'"espoli que està patint el barri". També s'han referit a l'amenaça de desallotjament del bloc de l'Armadillo, un edifici de pisos buits que ocupen una quarantena de persones.

stats