Setze càmpings, en situació crítica en cas d'inundació a Catalunya
El Govern revisarà les instal·lacions cas per cas i diu que actuarà "amb determinació" si no es garanteix la seguretat dels usuaris
BarcelonaLa portaveu del Govern i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha informat aquest dimarts que hi ha setze càmpings a Catalunya ubicats en zones vulnerables que, en cas d'inundació, patirien una situació crítica. Segons ha detallat, del total de 396 càmpings repartits al país, un 4% tenen almenys la meitat de les instal·lacions en "zones de flux preferent" –on el risc d'inundabilitat és molt greu– en què actualment no es podria establir cap mesura de protecció a través de canalitzacions o mesures de contenció i en què el desallotjament per part de cossos de seguretat seria impossible.
"Els càmpings afectats en la totalitat són vora el 4% dels 396 que hi ha i hi actuarem de manera quirúrgica, analitzant un per un la casuística en coordinació amb el sector, però amb determinació en aquells on no es pugui garantir la seguretat de la població", ha informat Paneque després de la reunió del consell executiu. La Generalitat no vol concretar la ubicació dels setze càmpings afectats, si bé la portaveu ha puntualitzat que majoritàriament es troben a l'Alt Pirineu, si bé també n'hi ha a la zona més litoral.
L'executiu tampoc no ha volgut anticipar possibles respostes governamentals fins que no s'hagi enllestit la revisió de mapes de risc a tot Catalunya a què s'ha compromès. Ara bé, Paneque ha explicat que poden anar des del tancament del càmping –amb una compensació econòmica– en cas que no es pugui garantir la seguretat dels usuaris, fins a trasllats de les parcel·les més afectades a una zona segura, entre d'altres. Aquest mateix dilluns el conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, s'ha reunit amb el president de la Federació de Càmpings, Miquel Gotanegra, i segons la portaveu, hi ha hagut "una actitud positiva" i predisposició a col·laborar.
"No ens volem focalitzar només en els càmpings", ha assegurat la consellera, que ha puntualitzat que la diagnosi en aquest àmbit està feta des del 2021. De fet, la Federació Catalana de Càmpings ha demanat “generar confiança i buscar solucions” per als càmpings catalans amb possible risc d’inundació. El seu president, Miquel Gotanegra, ha reclamat al Govern “actualitzar” la radiografia del sector amb l’objectiu de “posar-la al dia”, segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. També ha defensat que algunes de les xifres que s’estan donant sobre els càmpings amb risc d’inundació “magnifiquen” el problema perquè en alguns casos el risc “és lleu”. “A les fitxes que té penjades la Generalitat hi ha càmpings que ara estan tancats, o altres que estan en situacions completament diferents de les que són ara perquè s’hi ha fet obres de millora”, ha assegurat.
Revisar l'ampliació del Trueta
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ja va anunciar que s'analitzaria detalladament quines són les infraestructures, tant públiques com privades, que estan situades en zones crítiques d'inundació per poder prendre mesures per protegir-les; també els barris vulnerables. "Hem accelerat la feina per tenir la revisió com més aviat millor", ha assegurat Paneque, que ha apuntat que la idea és fer públics els documents abans d'acabar l'any. "I on no hi hagi cap solució, actuarem", ha afegit la portaveu. També ha subratllat que fa referència únicament a infraestructures i instal·lacions ja construïdes i ha allunyat la possibilitat d'impedir l'ampliació dels hospitals Trueta de Girona i Verge de la Cinta de Tortosa, tal com reclamava CCOO. El sindicat ha reclamat al departament de Salut i al Govern que encarregui nous estudis sobre inundabilitat dels terrenys on se situarà el futur Hospital Trueta i el campus sanitari que l'acompanyarà.
"Després de parlar amb tècnics experts en la matèria, hem estat coneixedors que els terrenys previstos a Salt, al costat de l'Hospital de Santa Caterina, eren inundables", diu el sindicat en un comunicat. La regidora de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Girona, Cristina Andreu, també s'ha pronunciat sobre aquest tema a través de les xarxes socials, on ha explicat que estan a l'espera d'una validació final de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb l'objectiu de "poder tenir la certesa que la proposta contempla, preveu i pot fer front a possibles situacions d'inundabilitat".
Amb tot, la portaveu ha recordat que la legislació ja no permet fer noves construccions en zones amb risc d'inundabilitat molt greu i que els plans es poden revisar més cops en funció de l'amenaça dels fenòmens meteorològics i el canvi climàtic.