De bloquejar places de cotxe a una gran manifestació: així volen aturar Barcelona els joves contra el canvi climàtic
Fridays for Future acusa Torra i Colau de seguir "ignorant" la situació d'emergència global
Barcelona"Tret que tinguis 90 anys, aquest també és el teu problema", ha deixat anar durant la presentació de la Setmana pel Clima una de les portaveus de Fridays for Future (F4F) Barcelona, el col·lectiu que fa sis mesos va introduir el moviment de la jove sueca Greta Thunberg a Catalunya. Amb aquesta particular crida a la mobilització, el grup d'estudiants busca aconseguir que tothom, i no només els més joves, s'impliquin en les accions contra el canvi climàtic que estan previstes a partir de dia 20 de setembre arreu del país i que culminaran el divendres 27 amb la Vaga pel Clima, l'aturada estudiantil i de consum mundial que denunciarà l'emergència climàtica en diverses ciutats del món, també a Barcelona, on hi ha prevista una manifestació a les 18 h. Els dies previs es produiran accions de protesta arreu del país, entre elles un minut de silenci "per la terra" a les escoles, el bloqueig de places d'aparcament públiques de la ciutat de Barcelona, una neteja col·lectiva de la platja i una concentració per demanar que s'aturi l'ampliació de l'aeroport del Prat.
El lema darrere el qual caminarà la capçalera de la manifestació del divendres 27 de setembre, que sortirà de Jardinets de Gràcia a les 18 h i anirà fins a la plaça de Catalunya, ja el tenen decidit: "Justícia climàtica ja. És una emergència". Al final del recorregut està previst també que hi hagi parlaments de diversos col·lectius que, malgrat que "sovint no tenen veu", són els més afectats per la crisi climàtica. És el cas del Sindicat de Venedors Ambulants o d'un grup de dones brasileres que viuen a Barcelona. Diversos sindicats, com CCOO i UGT, ja han donat suport a la vaga i han convocat aturades entre els seus treballadors. Des de F4F, esperen una resposta "multitudinària". "Hem convocat la manifestació a la tarda per a tothom qui no pugui fer vaga a la seva feina", han explicat.
Els portaveus del col·lectiu ecologista han avisat, però, que "l'èxit social" de la lluita contra el canvi climàtic de l'últim any contrasta amb el "fracàs" de les institucions que han de fer front a aquesta situació d'emergència global. El col·lectiu ha carregat, sobretot, contra la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona. Els acusen de fer "declaracions buides de contingut" mentre segueixen "ignorant" la crisi i "ajornant" l'aplicació de mesures efectives. Una crisi, ha recordat un dels membres del col·lectiu, Aitor Urruticoechea, que demostra que el model del creixement il·limitat és "incompatible" amb la vida al planeta i que ens està deixant pèrdues "preocupants". El jove ha posat l'exemple dels litres d'aiguats que ha provocat l'útim episodi de gota freda al País Valencià, la xifra de les 200 espècies que segons l'ONU s'extingeixen cada dia o els més de nou milions i mig d'incendis que s'han registrat arreu del planeta des de l'1 de juny. "Aquesta és la dada de focs d'aquest dilluns al matí, però la xifra va creixent", ha alertat Urruticoechea, que considera que des que Fridays for Future va començar a visibilitzar les mancances en matèria de mesures d'emergència climàtica ara fa un any "l'espectre polític ha quedat en evidència".
Davant la "dolorosa" inacció que atribueixen a les administracions, Fridays for Future ha preparat set mesures que volen desencallar una "resposta política a la crisi climàtica". Proposen l'entrada en vigor d'un peatge anticontaminació que redueixi el trànsit rodat a la meitat a la ciutat de Barcelona, aturar l'expansió d'infrastructures com els ports i l'aeroport, fomentar la transició energètica d'una manera més activa, retirar la inversió pública a les empreses contaminants, gestionar "d'una manera més eficient" els residus i el reciclatge i comunicar de manera "clara" la crisi climàtica. L'alcaldessa Ada Colau serà la primera política a la qual presentaran aquest paquet d'accions. Serà el mateix 27 de setembre abans de la manifestació, que esperen que sigui "multitudinària".
L'eco de F4F es fa sentir a l'interior del país
Els joves de Fridays for Future van guanyar popularitat arran de les manifestacions que organitzen cada divendres a la plaça Sant Jaume i que han posat a l'agenda la qüestió del canvi climàtic. El moviment va néixer a Suècia i ja ha aconseguit mobilitzar més de dos milions de persones, a Barcelona porten sortint al carrer des del 22 de febrer passat. Des d'aleshores, fins a 27 localitats catalanes s'han sumat a la iniciativa i han creat grups propis de F4F que, durant la Setmana del Clima, també organitzaran accions arreu del territori.