Sequera

S'agreuja la sequera: els embassaments ja estan per sota del 50% i s'apropen les restriccions

El consum disparat a l'inici de l'estiu acosta un escenari de restriccions

BarcelonaAquest cap de setmana els embassaments de les conques internes de Catalunya han baixat per sota del 50%. Les últimes dades situen el nivell actual en el 49,2%, una dada que no es veia des del període de tardor-hivern entre el 2017 i el 2018, que és l'última vegada en què es va baixar de la barrera del 50%. Llavors va ser a mitjans de novembre quan la dada va caure per sota del 50%, però el punt més baix va ser el 43% al qual es va arribar entre gener i febrer del 2018. Ara el descens serà més ràpid, perquè l'estiu és l'època de més consum i de més evaporació, factors que acceleren la baixada de les reserves d'aigua. Caldria retrocedir fins a la gran sequera del 2007-2008 per trobar un altre moment en què les reserves dels embassaments hagin baixat del 50%.

Els embassaments es buiden ràpidament, però ho farien encara amb més celeritat si no fos per l'aportació d'aigua de les dessalinitzadores del Prat i de la Tordera, que des de la tardor, quan es va entrar en l'escenari de prealerta, treballen gairebé a ple rendiment. Des d'aquest moment les plantes han aportat uns 30 hm³ d'aigua al sistema, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), una dada que equival a un 8,5% del consum d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona durant tot l'any 2020.

Cargando
No hay anuncios

A hores d'ara la majoria de les conques internes de Catalunya estan en situació de prealerta i fins que el nivell dels embassaments no baixi del 40% no es començaran a aplicar restriccions. L'única zona que està en alerta és la zona vinculada a l'aqüífer Carme-Capellades, una situació que provoca algunes restriccions en 14 municipis de l'Anoia en els quals hi ha un límit de 250 litres per habitant i dia i una reducció del 25% de l'aigua per a usos agrícoles. Per contra, les abundants precipitacions del mes de març van fer que al maig l'aqüífer del Fluvià Muga passés de situació d'alerta a situació de normalitat.

Restriccions abans d'acabar l'estiu

L'ACA no té una previsió clara sobre quan els embassaments podrien baixar del 40%, ja que hi ha molts factors que poden influir sobre l'evolució de les reserves, però sembla plausible pensar que, si no arriben pluges significatives a les capçaleres dels rius, abans d'acabar l'estiu es podria haver entrat en l'escenari d'alerta: això implicaria algunes primeres restriccions en l'ús agrícola, limitacions en l'ompliment de piscines i un límit de consum de 250 litres per persona i habitant.

Cargando
No hay anuncios

El descens en les reserves s'ha vist clarament accentuat per les calorades del tram final de la primavera i de l'inici de l'estiu. Coincidint amb les calorades de finals de maig i de mitjans de juny, el consum d'aigua en l'àmbit Ter-Llobregat es va disparar notablement: durant la tercera setmana de maig i la segona del mes de juny es va consumir un 10% més d'aigua del que és habitual. Una altra dada en aquest sentit la trobem a la conca del Segre. Durant el mes de juny el sistema dels embassaments d'Oliana-Rialb va experimentar una baixada de gairebé 53 hm³ d'aigua. Amb dades des del 2007, el consum del juny com a màxim havia arribat als 20 hm³, és a dir, durant el juny els embassaments d'Oliana i Rialb han baixat a un ritme més de 2,5 vegades superior al del juny de més consum dels últims 15 anys. La dada posa de manifest fins a quin punt un augment de la temperatura a causa del canvi climàtic comportarà de per si un descens de l'aigua disponible, independentment que plogui menys o no. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, el consum de juny a la conca del Segre ha sigut equiparable al de juliol i agost, com ho han sigut també les temperatures. L'embassament de Rialb està al 27% i té un 46% menys d'aigua de la que sol tenir en aquesta època de l'any. El d'Oliana també s'acosta al 50%, però la resta d'embassaments catalans de la conca de l'Ebre tenen nivells més normals per a l'època.