Els sensesostre augmenten i són cada cop més joves

D'aquí dues nits s'actualitzaran les dades amb el nou recompte anual a Barcelona

P.e.
15/05/2018
2 min

BarcelonaA Barcelona, 1.026 persones dormien al carrer fa un any, segons el recompte de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). D’aquí dues nits s’actualitzaran les dades amb el nou recompte anual, però tot apunta que el resultat serà superior. Si més no, els quatre primers mesos d’aquest any els equips del Servei d’Inserció Social de la ciutat ja han detectat més persones que dormen al carrer que en el mateix període de l’any passat. Des que es fa el recompte, les dades dels sensesostre a Barcelona no han parat de créixer. L’Ajuntament de la ciutat subratlla que és la mateixa tendència que s’ha produït en altres capitals europees.

El perfil de les persones que dormien al carrer a Barcelona el 2017

“Les persones que atenem venen d’arreu de Catalunya i Europa”, assegura la tinent d’alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz. El 2015, el 28% de les persones que dormien al carrer a Barcelona eren de fora de la Unió Europea, i el 2017 el percentatge s’ha reduït fins al 21%. En canvi, en el mateix període les persones que dormen al carrer amb nacionalitat d’un país de la Unió Europea han crescut del 41% al 49% i les de nacionalitat espanyola han passat del 31% al 30%.

Un altre canvi en el perfil dels sensesostre es troba en l’edat, que del 2015 al 2017 ha baixat dels 45 anys a gairebé 43 anys. En aquest cas, aquest canvi es deu a l’increment de persones més joves que dormen al carrer, un fenomen que està influenciat pels moviments migratoris. Aquesta presència de gent més jove també ha fet que augmentin les dones que dormen al carrer a Barcelona (el 2017 representen el 15%), mentre que els homes disminueixen lleugerament (el 85%).

Prop de 800 voluntaris

El portaveu de la XAPSLL, Joaquim Corral, avança que el recompte nocturn dels sensesostre es farà amb la participació de prop de 800 voluntaris, tot i que encara fa una crida a apuntar-se a l’activitat. El recompte es farà als deu districtes de Barcelona amb uns 250 grups. Tot i això, Corral destaca que aquest any el recompte es fa en altres municipis de l’àrea metropolitana, com Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

La situació en altres punts

En el cas de Girona, segons explica la tècnica del programa de persones sensesostre de la Creu Roja a la ciutat, Natàlia Castro, molta de la gent que s’atén “abans de la crisi estava al llindar de la vulnerabilitat i ara és al carrer”. “En alguns casos no han pogut trobar feina i després no han pogut renovar el permís de residència”, relata Castro. La tècnica de la Creu Roja assegura que també a Girona hi ha persones al carrer que podrien pagar el lloguer d’una habitació però que aleshores no tindrien diners per al subministrament de la llar ni per al menjar.

stats