Els senglars de Collserola començaran a rebre la vacuna contraceptiva al setembre
El parc lluita contra la proliferació dels animals combinant captures nocturnes a l'interior amb l'anticoncepció a les zones periurbanes
Sant Cugat del VallèsEl Parc de Collserola continua lluitant contra la proliferació dels senglars. A l'augment d'exemplars s'hi suma el fet que molts s'han habituat a viure a les zones urbanes i periurbanes, ja no defugen la presència humana i fins i tot en alguns casos han arribat a atacar. Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) començaran al setembre a inocular una vacuna anticonceptiva per posar fre a la reproducció d'aquest animal en aquestes zones periurbanes del parc natural, tal com l'ARA va avançar al febrer. Després de la polèmica suscitada a Girona per les captures nocturnes en 4x4, Collserola apareix com un exemple del que reclamaven des de la Comissió de Protecció de Drets dels Animals (CPDA): combinar els mètodes tradicionals amb l'anticoncepció.
Més ‘safaris’ nocturns de caçadors i pagesos per matar senglarsEl director gerent del Consorci del Parc, Marià Martí, ha explicat a l'ACN que el nombre de senglars que Collserola pot assumir per ser sostenible és entre 300 i 400, però l'any passat es podrien haver assolit els 1.500, xifra que enguany s'ha reduït en 650 gràcies a l'increment de guaites que es van fer i altres mètodes.
Es vacunaran 50 exemplars
Davant aquesta situació, s'ha posat en marxa una prova pilot entre la UAB, la Diputació i els municipis de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Vacarisses i Matadepera que es basa en l'administració d'una vacuna que busca la inhibició de la reproducció. Un cop s'hagi subministrat aquesta vacuna, l'animal començarà a generar anticossos contra l'hormona que regula la reproducció. La vacuna és útil tant en mascles com en femelles, ja que mentre en les primeres s'inhibeix la producció d'ovòcits, en els segons també es redueixen els espermatozous.
El director del departament de Sanitat i Anatomia Animal de la Facultat de Veterinària de la UAB, Manel López Bejar, explica a l'ACN que ja s'han agafat mostres dels exemplars als quals es posarà la vacuna a partir del setembre, ja que posteriorment se n'agafaran més per poder comparar els resultats i comprovar l'efectivitat de la vacuna. En un primer moment la vacuna s'administrarà a 50 exemplars, que són els senglars joves que entrarien en reproducció a finals del 2016. En anys successius, fins als quatre que té de durada el projecte, s'aniria augmentat el nombre d'animals.