Terratrèmol a Llorca

Institut Geogràfic: les rèpliques són bones perquè eviten sismes més greus

Les rèpliques serveixen per reequilibrar la zona; entre ahir a la tarda i aquest matí se n'han produït 50 a Llorca. A l'Estat, cada dia hi ha entre 15 i 20 terratrèmols

Efe
12/05/2011
2 min

Madrid"Les rèpliques d'un terratrèmol són bones, ja que alliberen energia i, en general, eviten terratrèmols de més intensitat", assegura Pedro Expósito, investigador d'anàlisi sísmica de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).

"Quan es produeix un terratrèmol, a la zona es crea una situació de desequilibri i el que intenten les rèpliques és reequilibrar la zona", afegeix.

Des d'ahir a les 17 hores, moment en què es va produir el qualificat com a terratrèmol "premonitori", fins les 10 d'aquest matí, s'han produït prop de 50 rèpliques, explica Expósito, que preveu més moviments –que augura que seran de menys intensitat.

L'epicentre del sisme s'ha localitzat a uns cinc quilòmetres de Llorca, a escassa profunditat –menys de 10 quilòmetres–, circumstàncies que segons l'investigador expliquen la gravetat del terratrèmol, de 5,1 graus a l'escala de Richter i que ha causat fins ara la mort de 9 persones i ferides a 260, tres d'elles greus.

Les causes dels sismes

"Les seves causes tenen a veure –ha dit l'expert– amb el moviment de plaques tectòniques i amb falles que sobrepassen el seu límit: es trenca la falla i es forma el terratrèmol. Perquè ens en fem una idea, a l'Estat és habitual que es registrin diàriament de 15 a 20 terratrèmols".

"El sud-est de l'Estat és més propens a terratrèmols per causa de l'existència d'unes plaques, l'euroasiàtica i l'africana, les vores de les quals estan en constant fricció", diu Expósito. Les zones afectades per aquests fenòmens són les províncies de Granada, Múrcia, Alacant, Almeria i Cadis.

No obstant això, assegura Expósito, "Espanya és un país segur. Existeixen normes de construcció, que s'apliquen a totes les comunitats autònomes, basades en estudis històrics que preveuen la perillositat de la zona".

No és el mateix magnitud que intensitat

Davant la confusió entre magnitud i intensitat, l'investigador de l'IGN ha deixat clar que "mentre la magnitud mesura l'energia alliberada, la intensitat valora el danys causats pel terratrèmol.

L'escala de Richter mesura la magnitud i consta de 9 graus, i l'escala Mercalli mesura la intensitat, que va de 1 a 12 graus depenent del nivell de destrucció del fenomen. Una tremolor de dos graus a l'escala Mercalli és amb prou feines perceptible, mentre que una de 12 significa destrucció total.

El terratrèmol de més intensitat registrat a la península Ibèrica va ser el 1755 al sud-est del cap de Sant Vicenç, conegut com el "terratrèmol de Lisboa", seguit d'un tsunami que va causar, segons les referències històriques, la mort d'entre 60.000 i 100.000 persones.

El segon en intensitat es va registrar el 1884 a Granada i va causar prop de 800 morts i centenars de ferits.

stats