Societat30/04/2019

Una ampolla de plàstic pot servir per fer un abric

Un miler de pescadors de 14 ports catalans extreuen residus del fons marí per reciclar-los

Oriol Gracià
i Oriol Gracià

Sant Carles de la RàpitaDe cinc metres quadrats de xarxes pescar –en la seva majoria de niló o cotó– se'n poden fer unes ulleres de sol o una funda de mòbil. De setanta ampolles de plàstic llençades al mar en pot sortir un metre de teixit. I tot, amb les mateixes propietats tècniques i de disseny que els productes que no estan fets de material reciclat. De fet, aquest ha sigut el destí d'una part de les setanta tones de residus –35 d'elles, plàstics– que van sortir del fons marí català l'any passat en una iniciativa impulsada per Ecoembes (l'ens que s'encarrega de la gestió dels envasos) i la Fundació Ecoalf Roba Sostenible amb la complicitat de l'Agència de Residus de Catalunya, les Confraries de Pescadors i Ports de la Generalitat.

"El nostre objectiu no és només extreure les escombraries que estan destrossant els ecosistemes marins, sinó demostrar que és possible donar-los una segona vida amb productes de qualitat i duradors", ha explicat Irene Díez, directora de la Fundació Ecoalf, en la presentació dels resultats del projecte 'Upcycling the Oceans-Marviva' celebrat aquest dimarts al Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita.

Cargando
No hay anuncios

Però per recollir del mar tota la brossa ha fet falta la complicitat de més de mil pescadors a Catalunya, al capdavant de 235 vaixells pesquers d'arrossegament de catorze ports de tota la costa catalana, des de Llançà i Port de la Selva fins a Sant Carles de la Ràpita i Les Cases d'Alcanar. "Els pescadors són a la base del projecte perquè cada dia recullen residus a les xarxes i els dipositen de manera altruista en els contenidors dels ports, perquè puguem reciclar-los", ha explicat Alberto Caldeiro, gerent d'Ecoembes.

Un projecte pioner a escala mundial

Es calcula que cada any s'aboquen al mar uns vuit milions de tones de plàstic, amb l'alteració conseqüent dels ecosistemes marins. Un problema de difícil control, pel fet que el 80% d'aquesta contaminació prové de l'entorn terrestre, és a dir, dels rius que aboquen al mar. Conscients d'aquesta problemàtica, el 2016 Ecoembes i la Fundació Ecoalf van implantar la campanya 'Upcycling the Oceans' a Catalunya. En només dos anys, la iniciativa s'ha estès per tota la costa catalana, gràcies al conveni de col·laboració amb els mateixos pescadors i l'administració catalana. El projecte, però, no se circumscriu només a Catalunya. Ecoembes i la Fundació Ecoalf disposen d'una xarxa consolidada de gairebé quaranta ports espanyols, gràcies als quals ja s'han recuperat més de 330 tones d'escombraries del fons del mar.

Cargando
No hay anuncios

La iniciativa, pionera a escala mundial, no només té l'objectiu de recuperar els residus del fons marí i dels oceans per transformar-los en matèria primera útil per a altres sectors, sinó que també vol informar els ciutadans "de la gravetat del problema ambiental que suposa abocar escombraries en els entorns naturals", ha remarcat Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya. Per això, es treballa amb les escoles i s'ha impulsat l'exposició 'Mar viva', una mostra itinerant que fins al pròxim 5 de maig es podrà visitar al Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita. S'hi exposen taps, ampolles, bidons, cordes i xarxes, al costat de panells que ajuden a prendre consciència de fins a quin punt l'acumulació de residus en els mars s'ha convertit en una de les principals amenaces de la biodiversitat marina.