Societat10/05/2018

Se suïcida el científic australià que va viatjar a Suïssa per morir

Abans d'injectar-se un medicament letal havia reclamat l'eutanàsia al seu país, on està prohibida

Efe
i Efe

GinebraEl científic australià David Goodall, que va demanar assistència a l'organització Exit de Suïssa per suïcidar-se, s'ha injectat un medicament letal i ha mort avui, segons ha confirmat l'entitat. Ahir en una roda de premsa Goodall va dir que esperava que la seva acció faci que les coses canviïn al seu país i es permeti que les persones grans puguin decidir quan volen morir. Goodall, un reconegut botànic de 104 anys que havia publicat en revistes científiques, es va convertir en un activista de l'eutanàsia –que està prohibida al seu país, amb excepció d'un estat, que l'ha legalitzat recentment però de manera molt restringida.

Goodall va viatjar a Suïssa per rebre assistència al suïcidi. "Les persones grans haurien de tenir el dret de decidir per si mateixes", va declarar la vigília de la seva mort planificada. El científic es va mostrar sorprès pel ressò mediàtic que ha rebut el seu cas, segons l'agència de notícies suïssa ATS. Goodall, que no tenia cap malaltia, va dir que s'hauria estimat més morir a Austràlia, on va intentar un suïcidi fallit i posteriorment va patir una caiguda que va provocar un marcat declivi del seu estat físic. Després d'aquests episodis, va decidir anar a l'organització Exit de Suïssa per complir la seva voluntat.

Cargando
No hay anuncios

Ahir va assegurar que estava molt satisfet amb l'hospitalitat de Suïssa, on va arribar amb alguns familiars que l'acompanyaven. Va comentar que en el moment final de la seva vida li agradaria escoltar la 'Novena simfonia' de Beethoven. "És la meva pròpia decisió. Vull posar fi a la meva vida i estic agraït que això sigui possible a Suïssa", va declarar davant desenes de periodistes. El botanista va explicar que estava perdent la vista i l'oïda. Segons l'organització Exit, el científic no és el primer australià que demana ajuda per al suïcidi a Suïssa des que existeix la possibilitat, però els casos no són freqüents a causa de la durada i el cost del viatge.

Cargando
No hay anuncios

Quan Goodall va arribar a Suïssa, dos metges el van consultar –un d'ells psiquiatre, que va aprovar l'assistència al suïcidi–. L'últim gest del científic ha sigut el d'injectar-se ell mateix un medicament mortal, segons va explicar. El 2016 Goodall ja va acaparar l'atenció dels mitjans d'Austràlia quan la universitat on treballava com a investigador associat honorífic li va ordenar que deixés la seva oficina perquè ho considerava un risc per a la seva seguretat. Després del recurs de Goodall, que va rebre un gran suport de l'opinió pública, la decisió es va revertir.