Un lloc on els nens no s'avorreixin: pas endavant per a les escoles del segle XXI
La Unesco, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i l'Obra Social La Caixa acompanyaran 200 centres per canviar al sistema educatiu avançat. La iniciativa compta amb el suport d'Ensenyament
BarcelonaQue les escoles deixin de ser llocs on es prepara per fer els exàmens i que siguin llocs on s'apoderi els nens. Amb aquest objectiu, la Unesco, la Fundació Jaume Bofill, la UOC i l'Obra Social La Caixa s'han unit sota el paraigua d'Escola Nova 21 perquè totes les escoles facin la transició cap al sistema educatiu avançat. Es tracta d'una prova pilot –que compta amb el suport del departament d'Ensenyament– que acompanyarà 200 escoles durant tres anys a fer el canvi "cap al sistema del segle XXI". D'aquesta manera, es pretén que el que han fet desenes d'escoles arreu del país pel seu compte ho puguin fer ara amb acompanyament. Totes les escoles que "tinguin predisposició de canvi" es poden apuntar des d'avui fins al 15 de juliol.
"Volem capacitar aquestes escoles perquè facin la transició cap al sistema del segle XXI", ha apuntat el director adjunt del programa Escola Nova 21, Boris Mir, que ha reivindicat que cal una educació adequada als nous temps. Mir ha recordat que hi ha moltes escoles que ja funcionen amb aquest sistema –de les quals 26 s'han sumat al projecte– però que, en canvi, els sistemes d'avaluació no estan preparats per puntuar aquestes competències.
Per aquest motiu i per aconseguir que aquest tipus d'escoles "deixin de ser la perifèria del sistema", Mir veu necessari el suport de la Generalitat. I, en aquesta línia, el secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet, ha reivindicat que "és important que se sumin cada vegada més actors" i ha assegurat que el Govern actuarà de facilitador d'aquest sistema.