Medi ambient

Sau intenta evitar el col·lapse de visitants

El cap de setmana es desplegarà un dispositiu especial i l'alcalde demana que només s'hi vagi amb cita prèvia

Pantà de SauCotxes aparcats al voral de la carretera, cues llarguíssimes per entrar i una filera interminable de mòbils a punt per fer incomptables selfies. Aquesta és la imatge que es va viure el cap de setmana passat al pantà de Sau i que l’Ajuntament vol evitar que torni a passar. La sequera ha deixat al descobert el campanar i bona part de l’església de Sant Romà, i això ha atret milers de visitants que, especialment els dies festius, han col·lapsat els accessos, provocant molèsties i malestar per la massificació de l’espai. Per això els Mossos d’Esquadra, els vigilants del parc, els Agents Rurals i Protecció Civil muntaran un dispositiu especial aquest cap de setmana per controlar l’entrada de vehicles. Ho han decidit a petició de l’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera, que també fa una crida a la població: “Que organitzin el viatge i demanin cita prèvia”. “I si no tenen plaça, paga la pena que avortin el viatge, perquè s’hauran d’esperar i ho trobaran tot col·lapsat”, recalca.

Tot i que ho explica a través del telèfon, es nota l’esgotament i la desesperació en el to de l’alcalde. Els milers de visitants que van acudir en massa a fer-se una foto al pantà el cap de setmana passat han generat un reguitzell d’incidents que han esgotat la paciència dels vilanovins. “Hi ha veïns que es troben l’accés a casa seva barrat, carreteres que passen a ser d’un sol sentit pels vehicles mal aparcats, gent que s'emporta pedres i, fins i tot, ens hem trobat persones enfilant-se al campanar. ¿De debò que fa falta haver de dir que és perillós i que podria ensorrar-se? I tot per penjar-ho a les xarxes i a l’Instagram!”, exclama empipat. 

Cargando
No hay anuncios

L’any passat, amb l’esclat de l'afició pels espais naturals que va haver-hi amb la pandèmia, es van aplicar una sèrie de restriccions al pantà. Només s’hi pot accedir en vehicle si s’ha fet la reserva prèvia, que costa 5 euros al dia per als cotxes i 3 euros per a les motos. Aquest dimarts, tot i que era dia laborable, a les onze del matí ja estaven ocupades la norantena de places disponibles als aparcaments. A l’entrada del pantà, una filera llarga de persones esperaven per poder entrar i, a la vora de l’aigua, on hi ha l’església, no deixava de baixar-hi gent amb la càmera preparada. “Hem vingut perquè no volíem perdre l’oportunitat de veure-ho, és una passada!”, explicaven la Maite i l’Oriol, de Barcelona, que just es feien una foto a tocar de les tanques que s'han col·locat per evitar que els visitants accedeixin a les runes dels antics edificis que envolten el campanar.

Sense competències per multar

Riera deixa clar que tots els turistes són benvinguts, però un dels grans esculls que es troben és la falta de competències per controlar i sancionar les actituds incíviques. Sovint es troben amb persones que s’enfaden perquè han de pagar o perquè no poden passar perquè els pàrquings estan plens, i que s’encaren amb els vigilants del parc. “Va haver-hi dos cotxes que van aparcar enmig de la carretera, perquè no tenien reserva i no els deixàvem entrar. I nosaltres ens vam haver d’aguantar perquè no és competència nostra. Es genera el caos i tu no hi pots fer res. Et sents molt impotent”, reconeix. 

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada Riera ja va demanar al departament d’Interior que posés reforços perquè esperaven una gran afluència de gent, “però no va venir ningú”. “Els efectius dels Mossos a Vic són els que són, i els que quedem penjats sempre som els pobles petits”, lamenta. Després del “caos” que va haver-hi el cap de setmana passat, ara la conselleria muntarà un dispositiu especial, amb patrulles d’agents i de Protecció Civil que només deixaran accedir-hi les persones que hagin reservat l’aparcament, que tinguin un restaurant per dinar o que hagin contractat alguna de les activitats nàutiques que es fan al pantà. “D’aquesta manera, tant els veïns com els visitants podran entrar sense problemes, de manera endreçada, com passava fins fa una setmana”, afirma l'alcalde.

Negocis i clients descontents

Al contrari del que podria semblar, la massificació del pantà tampoc agrada als negocis que hi ha als voltants. “No sé si ens perjudica o ens beneficia”, admet la Lídia Mongay, propietària del restaurant El Ferrer del Tall de Vilanova de Sau. “Nosaltres podem fer dinar per a unes 100 persones i amb la resta de restaurants del poble compta que en podem fer uns 400. Si venen 2.000 persones, n'hi haurà 1.600 que no podran menjar i marxaran descontents”, exposa la restauradora, que lamenta el canvi d’actitud que darrerament mostren molts clients. “Hi ha gent molt maleducada; els dius que no tens lloc i s’enfaden i t’acusen de no voler treballar, o et retreuen que venen de molt lluny. I ho diuen de manera molt agressiva, amb moltes faltes de respecte”, assegura Mongay.

Cargando
No hay anuncios

A més, amb la falta d’aigua que hi ha al pantà, l’arribada massiva de visitants tampoc serveix per fer l’agost a les empreses d’activitats nàutiques. “La gent està renunciant a esquiar, perquè gairebé no hi ha aigua i tens menys espai per navegar”, indica el president del club nàutic Vic Sau, Albert Vilà. I des de l’empresa Kayak Pla de Sau, el Gerard Tomàs afegeix que es troben que la majoria de gent hi va “només a fer-se la foto al campanar i després marxen”. “No venen a fer caiac ni cap activitat”, comenta el jove, que també afegeix que alguns clients que tenien contractada una sortida l’anul·len quan arriben i veuen tanta cua. 

Per això les empreses també esperen que amb el nou dispositiu tant veïns com visitants puguin tornar a gaudir del paratge de Sau sense conflictes ni incidents.