Societat 19/02/2018

Sarrià, primer experiment de la recollida d'escombraries porta a porta a Barcelona

Els veïns tenen a partir d'avui un calendari setmanal per baixar cada fracció de brossa en dies concrets

Elena Freixa
3 min
L’altra plaça

BarcelonaEl casc antic del barri de Sarrià diu adeu a la recollida selectiva de les escombraries tradicional i implanta el sistema porta a porta, que ja funciona en un centenar de municipis petits a Catalunya. És el primer barri de Barcelona on es posa en marxa el model, però, segons el nou contracte municipal de residus i neteja que l'Ajuntament ha d'adjudicar l'any que ve, el porta a porta serà un model susceptible d'estendre's els pròxims anys a altres nuclis de la ciutat de característiques similars -com les Corts, la Vila de Gràcia o Sant Andreu.

Des d'aquest dilluns, els veïns de l'anomenat Sarrià Vell han de deixar cada vespre a la porta de casa només les fraccions d'escombraries que l'equip municipal retira aquell dia. El porta a porta divideix els residus en brossa orgànica, rebuig, reciclables -que inclouen plàstic i metall- i residus sanitaris, i atorga a cadascuna d'aquestes fraccions un o diversos dies de recollida setmanal. Només el vidre seguirà havent-se de dipositar en els contenidors verds tradicionals, que són els únics que encara es poden veure als carrers d'aquesta zona del barri.

Els residus orgànics es recolliran quatre dies a la setmana (dilluns, dimecres, divendres i diumenge), la mateixa periodicitat que els residus sanitaris com bolquers o compreses, que es retiraran els mateixos dies. Els residus de la bossa grisa del rebuig només es passaran a recollir els dilluns, i els de la groga, dels reciclables, es podran deixar a la porta de casa dos dies, els dimecres i els diumenges.

Sarrià, primer experiment de la recollida d'escombraries porta a porta a Barcelona

El canvi afecta uns 8.500 veïns, segons les estimacions de l'Ajuntament de Barcelona, la qual cosa situa Sarrià com el quart nucli de població més gran a Catalunya on la recollida d'escombraries es fa per aquest sistema porta a porta i el primer cas en què s'implanta dins d'un gran municipi. Fins ara, tots els pobles on funciona tenen menys de 15.000 habitants, segons dades de l'Agència Catalana de Residus.

Els veïns del casc antic de Sarrià ja van veure desaparèixer els contenidors dels carrers -tots menys el verd- l'any 2000, i fins ahir deixaven tota la brossa cada nit a la porta de casa, indiferentment de quina fracció es tractés. L'objectiu municipal amb la prova pilot en marxa des d'aquest vespre és comprovar si, com ha passat en altres localitats sempre que s'ha implantat, el porta a porta millora les ràtios de reciclatge actuals perquè força a fer una millor tria dels residus. "Als municipis on funciona es va passar de reciclar un 40% a un 80% de manera força ràpida", segons subratlla el responsable tècnic municipal encarregat de la neteja a la zona de Sarrià, Martí Arasanz.

A Barcelona la recollida selectiva està estancada des de fa anys en el 36% quan hauria d'apropar-se al 50% que marquen les normatives catalanes, recorda Arasanz. A més, insisteix que les exigències de la UE pel que fa al reciclatge de residus també van camí d'endurir-se encara més els pròxims anys i això obliga les ciutats a actuar.

Una zona per a emergències

Fora dels dies establerts de recollida de cada fracció a la porta dels habitatges, també hi haurà un sistema de recollida d'emergència que consistirà en la instal·lació d'una camioneta i de contenidors itinerants els dies en què no es preveu retirada de cap fracció -dimarts, dijous i dissabte-. Aquest sistema funcionarà els matins a les places Artós, Sant Vicenç i del Consell de la Vila i els veïns podran adreçar-s'hi per llençar el que no hagin pogut deixar a les seves portes. "Està pensat per si un vespre no has estat a casa o si algú marxa fora uns dies, per exemple", explica Arasanz.

En el primer any en funcionament del porta a porta, els veïns de Sarrià rebran les bosses de classificació per colors i el cubell marró per als residus orgànics de manera gratuïta. Tots aquests elements porten incorporat un xip amb el qual l'Ajuntament vol mesurar el grau de seguiment que tindrà el nou sistema de recollida d'escombraries. Aquest xip és el que ha de permetre en un futur avançar cap a un model on pagui més qui genera més residus i també poder controlar qui no fa bé la classificació dels residus. De moment, però, l'Ajuntament descarta cap sistema de sancions o control personalitzat de les bosses de les escombraries.

stats