SALUT

Nou brot de sarna a Catalunya, ara a l'Hospital Moisès Broggi

En total ja són 59 les persones afectades des que es va detectar el primer brot

L'entrada de l'Hospital Moisès Broggi a Sant Joan Despí
Ara
26/01/2018
3 min

BarcelonaNou brot de sarna. Aquest cop a l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí on, per ara, hi ha quatre persones afectades. No es descarta, però, l'aparició de més casos en els pròxims dies, ja que el període d'incubació és de dues a sis setmanes. Amb aquest ja són set els brots de sarna registrats fins ara aquest any i que han afectat 59 persones. El departament de Salut diu que no té constància que els brots estiguin relacionats, tot i que s'està investigant.

Dels set brots, tres s'han detectat en residències geriàtriques, amb pocs casos, dos en hospitals -el Sant Joan de Reus i el Moisès Broggi-, un altre a l'escola de la Riera de Gaià i l'últim en l'àmbit familiar.

El brot de sarna a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus afecta ja 35 persones, dues de les quals són nous casos que s'han detectat en dues estudiants de l'institut de formació professional Cal·lípolis de la branca sanitària que havien fet pràctiques a l'àrea d'urgències del centre. Un dels casos ha sigut diagnosticat pel mateix centre i l'altre ha sigut notificat a l'Agència Catalana de Salut Pública. A les dues noves afectades se'ls ha tractat i també s'ha ofert tractament preventiu als membres de la seva família i als companys amb qui han tingut més contacte. El director de l'hospital, Òscar Ros, considera que el brot està tenint l'evolució prevista: "Primer puja el nombre de casos, després s'estabilitza i després va apareixent puntualment algun cas esporàdic", ha dit.

Investiguen el brot del Sant Joan de Reus

El sindicat CCOO ha criticat aquesta setmana la gestió del brot de sarna a l'Hospital Sant Joan de Reus, ja que considera que no s'ha actuat amb la "diligència necessària" per evitar el creixement del nombre de casos. L'11 de gener és la data en què es podria haver iniciat el brot, quan diversos treballadors del servei d'urgències van acudir al comitè de salut laboral amb la sospita de sarna i van demanar que s'adoptessin les mesures necessàries per evitar el contagi.

De fet, el departament de Salut està investigant si es va produir un retard en la comunicació de la malaltia des que es van registrar els primers casos.

Tot i que la sarna no és una malaltia greu, "no s'ha de banalitzar", segons destaca el secretari de Salut Pública, Joan Guix. Segons Guix, hi havia hagut un infradiagnòstic i una infranotificació" de casos. "Ara en veiem més perquè es detecten i es declaren més als serveis epidemiològics". Entre els anys 2010 i 2017 es van declarar a Catalunya 115 brots, que van afectar 947 persones. Durant el 2017 es van notificar 29 brots de sarna.

Què és la sarna?

L’escabiosi (sarna) és una malaltia contagiosa de la pell causada per l’àcar humà de la sarna. La transmissió de la malaltia acostuma a ser a través del contacte personal pròxim i perllongat amb la pell d’una persona afectada o amb la roba de vestir, tovalloles i roba de llit recentment contaminades.

Quin és el període d'incubació?

El període d’incubació de la sarna, que és més habitual en mesos de tardor i d’hivern i en espais on hi ha una gran concentració de persones, és de 2 a 6 setmanes, fet pel qual no es descarta l’aparició de casos en les pròximes setmanes.

Qui afecta?

La sarna no és infreqüent i pot afectar qualsevol persona de qualsevol estrat social, i no té una relació directa amb els hàbits d’higiene personal.

Com es tracta?

La sarna té un tractament altament efectiu mitjançant crema o loció antiparasitàries que actuen de forma immediata després d'aplicar-les. El tractament es repeteix al cap d’una setmana.

stats