Sarai Sarroca, primera directora del Meteocat en 100 anys d'història

La meteoròloga arriba al càrrec després dels canvis al departament d'Acció Climàtica

A.L.

BarcelonaSarai Sarroca és la nova directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). La meteoròloga, fins ara a Betevé, es converteix d'aquesta manera en la primera dona a dirigir aquest organisme que té més de 100 anys d'història, des que l'any 1921 el creés la Mancomunitat de Catalunya. Els canvis en la direcció del Servei arriben mesos després de la creació del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que lidera Teresa Jordà. Abans es tractava d'un organisme dependent de Territori i Sostenibilitat. Precisament, en el marc dels canvis departamentals, segons fonts de la conselleria, s'ha d'emmarcar el nomenament de Sarroca, que substitueix Eliseu Vilaclara al capdavant del Meteocat.

El canvi s'ha d'interpretar en dues direccions. En primer lloc, s'ha buscat un perfil més adient per "crear millors sinergies de treball" amb la direcció del departament. I, en segon lloc, segons fonts de la conselleria, es tracta d'un perfil més "tècnic" per afrontar els reptes del canvi climàtic. "S'ha d'iniciar una nova etapa de renovació de material, el SMC ha de ser una gran eina que aporti dades i predigui els efectes del canvi climàtic", argumenten des del departament per justificar l'elecció de Sarroca, llicenciada en geografia i que té el màster en meteorologia de la Universitat de Barcelona. La meteoròloga treballava a Betevé des del 2006 i anteriorment havia estat a la Cadena SER. "Mai abans una dona havia dirigit aquesta institució centenària. És més que un somni, perquè he pensat molts cops en formar part del Servei Meteorològic de Catalunya, d’una manera o altra, però mai no havia arribat a imaginar que podria dirigir-lo", ha dit Sarroca a Betevé.

Cargando
No hay anuncios

El relleu no ha agafat per sorpresa als treballadors del Meteocat, que eren conscients de la distància que hi havia entre els nous càrrecs del departament i Vilaclara. El fins aquest dimarts director va prendre possessió del seu càrrec el 2018, després de les irregularitats que va destapar l’ARA en relació a la direcció del Meteocat durant l'etapa d'Oriol Puig. Segons les informacions recollides per aquest diari, es van fer processos d’adjudicació únicament amb la signatura de Puig i sense validació dels tècnics –cosa que contravé el procediment intern– i també hi havia informes tècnics fets per empreses externes, a les quals es va acabar adjudicant el mateix projecte posteriorment.