Sant Joan de Déu i el Clínic fan el primer transplantament creuat de ronyó a una nena d'un donant incompatible
La Candela, de vuit anys, va ser diagnosticada d'una síndrome nefrítica als vint mesos de vida
BarcelonaLa Candela té vuit anys i la seva és una història de supervivència amb final feliç. Acaba de rebre l'alta del primer trasplantament creuat de ronyó de grup sanguini incompatible en un pacient pediàtric a Espanya i ha pogut deixar enrere les sessions diàries de diàlisi que li han servit per superar la insuficiència renal progressiva que li ha produït una síndrome nefrítica d'origen genètic que li van diagnosticar quan tan sols tenia 20 mesos. L'any 2016, amb només tres anys, ja va ser trasplantada de ronyó, però els metges li van haver d'extreure al cap de 24 hores perquè el seu organisme havia desenvolupat molts anticossos.
Totes les possibilitats de nous trasplantaments van acabar amb fracassos, i davant de la impossibilitat que algun dels seus familiars pogués donar-li un ronyó en vida, a la Candela se la va incloure el 2017 al Programa de Trasplantament Renal Creuat de l’Organització Nacional de Trasplantaments, que facilita l'intercanvi d'òrgans entre parelles. Així, Candela ha rebut el ronyó d'un donant de Sevilla que, tot i que era d'un grup sanguini incompatible, sí que era compatible des del punt de vista immunològic, mentre que el seu pare va donar-ne un al pacient sevillà. L'operació la va fer un equip de nefròlegs i cirurgians dels hospitals Sant Joan de Déu i el Clínic i s'ha convertit en el vuitè trasplantament creuat que s'ha fet a Espanya i el primer en criatures. En aquests casos és més complex que en adults perquè és més difícil trobar donants vius, i fins i tot si s'acaba trobant donants adults immunològicament compatibles, s'hi afegeix la complexitat quirúrgica d'encabir un òrgan adult en el cos d'un infant.
Ignacio Revuelta, nefròleg de la Unitat de Trasplantament del Clínic, ha volgut posar en valor el paper dels donants, als quals ha qualificat d'"herois" per fer possible aquest èxit col·lectiu, mentre que la doctora Iolanda Calzada, nefròloga de Sant Joan de Déu, ha assegurat que ha estat "un gran repte" per als professionals sanitaris i ha suposat una gran tasca logística i de coordinació entre tots els centres implicats, que van estar durant un mes preparant el cos de la Candela.
En la presentació del cas, el pare de la menor, l'Albert, ha agraït que la Candela hagi pogut aconseguir una qualitat de vida "infinitament millor" gràcies al trasplantament, conscient que els tractaments que havia rebut abans no podien durar gaire temps. "Ara té molta més energia i vitalitat i fa molta activitat. Portem poc temps amb el ronyó trasplantat, però ja hi ha un canvi dràstic", ha explicat.
Col·laboració amb Sevilla
Per fer l'intercanvi d'òrgans entre les dues parelles donant-receptor es van programar dues operacions simultànies a l'Hospital Clínic de Barcelona, on van extreure el ronyó del pare de la Candela, i a l'Hospital Virgen del Rocío de Sevilla, d'on sortiria el ronyó que s'acabaria trasplantant a la nena. Amb el temps en contra, tot estava preparat al mil·límetre, i un cop es van obtenir els òrgans, van ser traslladat en avió a les respectives ciutats per començar els trasplantaments. En total, van passar només quatre hores des de l'extracció fins a l'arribada al quiròfan de destinació. En el cas de la intervenció de la Candela, es va dur a terme a Sant Joan de Déu, es va allargar durant més de dotze hores i hi van participar una vintena de professionals.
"Tot el que hi ha darrere del trasplantament és extraordinàriament complex -recorda el cap de Trasplantaments del Clínic, Antonio Alcaraz-. Al final la història va tenir un final feliç, però també hi va haver moments de crisi, amb una hemorràgia interna que va requerir una segona intervenció. Vam anar tots de corcoll durant alguns dies".