Sant Boi és l'alegria catalana: millor que la Manolita i la Bruixa d'Or
Prop de 8,5 milions d'euros han anat a parar a la ciutat per tres grans premis i els barris populars ho han celebrat de valent
Sant Boi de LlobregatNi la Bruixa d'Or ni la Manolita poden superar tanta sort acumulada com la que ha tingut Sant Boi de Llobregat. Tres grans premis de la loteria de Nadal han caigut a la mateixa ciutat –el segon, el tercer i el quart– i han desfermat una eufòria col·lectiva desbordada, amb clàxons sonant, ampolles de cava que s'esgoten i la gent preguntant-se si han estat afortunats per l'atzar. Prop de 8,5 milions d'euros ben repartits entre la gent. Si fa no fa, aquest diumenge bona part dels santboians han ensopegat amb diversos agraciats o en coneixen algun, tant si han caminat pel centre com pel barri de Marianao. I els administradors han donat les gràcies a la Mare de Déu de Montserrat i als calbs, per raons diferents.
Els que han repartit més sort són els de l'administració de Marianao, a la ronda Sant Ramon: 7,25 milions d'euros pel segon premi. I tot és gràcies a Ramón Vázquez, un client il·lustre i la ment pensant del número, el 40.014: "El demano perquè la meva filla el va inventar", assegura. Fa "vuit o deu anys" que el compra i ara, per fi, ha tingut sort: n'ha comprat un dècim per a ell i un altre que serà la meitat per als sogres i la meitat per als pares –250.000 en total–. Se n'ha assabentat també amb un bri de sort: "Treballo de nit actualment, m'he adormit una mica, m'he despertat i m'he tornat a adormir, però he vist com ha sortit el premi en directe al final". Aprofitarà el premi per saldar "alguns deutes i gaudir una mica més de Nadal", com tants i tants dels premiats que, gràcies al seu enginy, han pogut comprar els 58 dècims que s'han venut.
El premi també ha anat a parar a Cadis, perquè els venedors de loteria són d'allà. La Míriam Vázquez i el Bernard Arcos fa només mig any que són propietaris d'aquesta històrica administració, oberta des de fa quatre dècades. Són de Cadis i Almeria i van arribar a Catalunya fa menys de dos anys perquè, en un primer moment, van destinar en Berni com a controlador aeri. Però ella dominava l'afer de les loteries i quan van veure'n l'ocasió no s'ho van pensar. "Hem portat la sort a Sant Boi", asseguren mentre admeten que estan plens de borratxera. Ni més ni menys que nou ampolles de cava, han obert, amb salts de joia inclosos. La ciutat està plena de santboians que acaben d'arribar, com els propietaris, o que tenen els pares o avis que van venir de terres com Extremadura o Andalusia.
En tot cas, aquesta administració amb els nous venedors ja es va donar a conèixer fa unes setmanes, perquè se'ls va acudir de regalar dècims als calbs i es va fer una crida perquè els clients compressin els números fregant el cap als que tenen alopècia. En tot cas, el Ramón va avisar que hi hauria sort amb el seu número: "Recordeu-vos-en de mi", va dir.
Encara més sort
La sort no s'ha aturat aquí. Ja ho havia avisat aquest matí l'alcaldessa, Lluïsa Moret, abans que toquessin els premis grossos: "Aquí toquen molt". I és que, per casualitat, després de fer una ruta pels tions que hi ha a la vila, ha topat amb l'alegria desfermada a plaça Catalunya, on s'han repartit 600.000 euros perquè s'han venut tres sèries senceres del quart premi.
La Isi i la Maribel Mendoza només fa tres Nadals que són les propietàries i han obert l'administració quan han pogut després d'haver patit un imprevist de salut de la seva mare. Elles havien pregat fort a la Mare de Déu de Montserrat perquè toqués. "A la Moreneta i a totes les verges", han dit. És fruit de la sort que també s'ha copsat a escassos vint metres, en una altra administració, a l'avinguda Onze de Setembre, que no ha pogut obrir per un compromís personal malgrat que hi ha tocat una sèrie del tercer premi, gairebé mig milió més.
Un fenomen rar, el de Sant Boi, que s'ha convertit en la ciutat de la fortuna de Catalunya, més enllà de ser el bressol del rugbi i la llar dels germans Gasol. La celebració no s'aturarà aquest diumenge. Segur que hi ha ampolles de cava pendents d'obrir.