BARCELONA

Sant Antoni posa fi a 112 mesos de transformació

El mercat reformat obre aquest dimecres les portes convertit en l’epicentre de la nova superilla del barri

El Mercat de Sant Antoni, aquest dimecres, a punt de reobrir després de 112 mesos
Maria Ortega
22/05/2018
4 min

Barcelona“Avui és un dia únic”. “Dimecres brindarem amb cava”. “Patirem, però hi arribarem a temps”. Dissabte, l’últim dia de funcionament del Mercat de Sant Antoni a la carpa provisional, es respiraven nervis entre els paradistes -alguns encara amb molta feina per fer- i, també, entre els clients. En la majoria de parades, un plànol marcat informava la clientela d’on podrà trobar la botiga a partir d’aquest dimecres, que és el dia escollit per a la gran inauguració, tot i que la festa oficial se celebrarà el cap de setmana. A les vuit del matí, el nou mercat de Sant Antoni aixecarà el teló per convertir-se en el gran focus mediàtic. Han passat 112 mesos des que, el gener del 2009, començaven a construir-se les carpes que havien d’acollir els paradistes, en principi, només durant quatre anys, mentre durava la transformació de l’edifici històric. Els terminis s’han doblat i, pel camí, al nou mercat li ha aparegut un tram de la via sepulcral romana -que serà visitable en una fase posterior de la reforma-, restes de la muralla i la contramuralla del segle XVII -que ara tenen un paper protagonista en el nou recinte- i una superilla al voltant per guanyar espai per als vianants i sumar-se a les placetes en què s’han convertit els antics patis del recinte.

El pressupost de la reforma s’ha enfilat fins als 80 milions i ha servit, de la mà dels arquitectes Ravetllat-Ribas, per recuperar l’essència de l’edifici històric dissenyat per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias. La nova coberta, feta de teula ceràmica vidrada i policroma, manté el disseny de l’original. A sota, les parades alimentàries se situaran a la part interior de la creu i les de productes no alimentaris a la part que queda més a prop de la façana -algunes, però, continuaran al carrer Tamarit-. Les del mercat del llibre estaran en pèrgoles a l’entorn del recinte i dibuixant un circuit tancat, ja que la part final dels braços del mercat s’obrirà els diumenges per acollir parades i donar, així, continuïtat a l’activitat d’aquests venedors.

“112 és el número del telèfon d’emergències”, bromejava dimarts Vicenç Gasca, de Sant Antoni Comerç, en relació als mesos que han durat les obres i que tant han condicionat el dia a dia dels paradistes i de les botigues de l’entorn. Alguns no hauran resistit els anys de provisionalitat i no arribaran a traslladar-se al recinte nou, on hi haurà menys parades però més grans que a l’original. En total, 235 establiments: 52 del mercat de producte fresc, 105 dels encants i 78 del mercat dominical. Hi haurà tres bars i sis parades amb degustació. Aquest dimarts tot eren corredisses per enllestir la feina de les botigues en una imatge molt similar a la que es vivia, a la inversa, el dissabte 10 d’octubre del 2009, quan els paradistes també van aprofitar un cap de setmana de tres dies per traslladar-se a la carpa que els ha acollit des de llavors.

Sant Antoni tanca 112 mesos de transformació

El canvi acaba l’any que ve

Gasca, que aquest dimarts no podia amagar els nervis per la gran estrena, avisava, al mateix temps, que amb la inauguració no acaba res, i que la remodelació no estarà enllestida fins que no es reobri al trànsit la ronda de Sant Antoni -on ara hi ha les dues carpes provisionals-, que perdrà un carril de circulació i guanyarà un carril bici. La previsió és que les carpes estiguin desmuntades per la Mercè i que les obres de reurbanització s’allarguin fins a l’estiu de l’any que ve. El que sí que passarà aquest dimecres, a part, òbviament, de la gran inauguració, és que es retiraran les reixes de l'entorn del mercat –tot i que es mantindran les que protegeixen la nova vegetació de la superilla que encara no podrà viurà la seva posada de llarg. El model, després de la polèmica i les rectificacions que es van haver de fer al Poblenou, se la juga a Sant Antoni, on s’aplicarà en dues fases. La primera ja ha transformat els trams dels carrers Borrell i Tamarit que formen part del perímetre del mercat. A la cruïlla d’aquests dos carrers -s’hi ha creat una nova plaça- s’hi han plantat arbres, com algunes de les alzines que es van recuperar de la plaça de les Glòries. Els veïns ja fa dies que han fet seu aquest espai i s’asseuen als bancs del que s’ha batejat com a supercruïlla per fugir del record de la superilla del Poblenou. A Sant Antoni, aquesta estructura no dibuixa bucles, ni preveu canvis de sentit. En una segona fase, a partir de l’octubre, la pacificació s’estendrà pel carrer Borrell, entre la Gran Via i Floridablanca, i per Tamarit, entre Viladomat i Calàbria.

El gimnàs haurà d’esperar

El nou mercat, que és el gran protagonista del dia, té cinc plantes, quatre de les quals subterrànies, i una superfície total de més de 53.000 metres quadrats. A la planta carrer és on hi ha les parades de producte fresc i els encants -els passadissos d’un i altre mercat es poden tancar de manera independent perquè puguin fer horaris diferents-. I el mercat dominical se situa en pèrgoles a l’entorn. A la planta -1, a la qual s’accedeix des d’un vestíbul a l’aire lliure on es pot veure la muralla, hi ha un supermercat Lidl i hi haurà, a la tardor, un gimnàs Duet Fit i un espai veïnal. A les plantes -2 i -4 hi ha un aparcament de prop de 400 places que queda, per tant, al mig de la superilla. I a la planta -3 hi ha els espais de càrrega i descàrrega i els magatzems.

stats