Vacunació covid
Sanitat23/01/2023

La vacunació contra el covid-19 redueix el risc de complicacions en l'embaràs causades per l'òmicron

L'Hospital Vall d'Hebron participa en un estudi internacional que avala la protecció de les vacunes en les gestants

ARA
i ARA

BarcelonaLa infecció per la variant òmicron del covid-19 en embarassades augmenta el risc de complicacions durant la gestació, i la vacuna s'ha demostrat com una eina eficaç per protegir la mare, els fetus i els nounats. La conclusió s'extreu de l'estudi INTERCOVID 2022, coordinat des de la Universitat d'Oxford i en què han participat 41 hospitals de 18 països, entre els quals hi ha l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El treball, publicat a la revista The Lancet, dona compte d'algunes complicacions associades a la variant del virus en dones no vacunades, on s'observa que creix el risc d'ingrés hospitalari, entrades a l'UCI, part prematur o bé patologies hipertensives durant l'embaràs.

El treball ha estudiat 1.545 embarassades que van contraure aquesta variant del covid-19 i 3.073 gestants més no infectades. El seguiment, fet entre el novembre del 2021 i el juny del 2022 –període en què l'òmicron era predominant– va constatar l'eficàcia de la protecció de les vacunes davant de complicacions. Les dones amb una pauta de vacunació completa tenien un 74% d'efectivitat enfront del desenvolupament de símptomes greus derivats del covid, un percentatge que arribava al 91% en les que havien rebut una dosi de reforç.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, els símptomes greus apareixien entre el 4% i el 7% de les dones no vacunades diagnosticades amb la variant òmicron, i era especialment elevat en dones amb obesitat o sobrepès. "Ens referim a símptomes greus, per exemple dones que han de ser derivades a hospitals de referència, dones que han d'ingressar a l'UCI o fins i tot mort materna, així com complicacions relacionades amb l'embaràs com les patologies hipertensives com ara la preclàmpsia", ha enumerat la doctora Nerea Maiz, especialista del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Vall d’Hebron. La metge ha insistit que l'estudi "clarament indica la necessitat d’una vacunació completa, preferiblement amb dosi de reforç, per oferir protecció a les dones embarassades".

Respecte al tipus d'immunització rebuda, les vacunes d'mRNA, com ara les de Pfizer i Moderna, van ser més efectives en la prevenció de símptomes greus del covid-19. Les vacunes d'AstraZeneca i Janssen, basades en vectors virals, també oferien una protecció adequada si s'havia administrat una dosi de reforç. D'altra banda, en cap cas es van observar efectes secundaris en les mares, els fetus i els nounats, tot i haver rebut la vacuna durant la gestació.