SOCIETAT

El govern espanyol traspassa a la Generalitat i a les ONG la responsabilitat d'atendre els sensepapers al metge

Els professionals alerten d'un problema de salut pública, però el govern espanyol se'n renta les mans. "L'atenció es presta sempre, i el tractament mèdic es prestarà segons els convenis que tingui cada comunitat amb les ONG", diu la número 2 del ministeri de Sanitat a RAC1

El conseller proposa que els immigrants irregulars tinguin una targeta especial que els doni accés als serveis bàsics de salut, com l'atenció primària i les urgències.
Ara
10/05/2012
3 min

BarcelonaEl ministeri de Sanitat es renta les mans del problema de salut pública que pugui ocasionar la retirada de la targeta sanitària als sensepapers. En una entrevista a RAC1, la número 2 del ministeri, Pilar Farjas, ha confirmat que els serveis d'urgència dels hospitals i dels centres d'atenció primària atendran els immigrants en situació irregular –fins i tot en el cas de fractures–, i que també tenen garantit el servei els menors d'edat i les embarassades. La secretària general de Sanitat ha evitat aclarir, però, què passara amb la resta de malalts, per exemple un pacient amb tuberculosi.

Farjas s'ha remès als "programes de prevenció" i als "serveis que ofereixi cada comunitat" en conveni amb les ONG. "L'atenció es presta sempre, i el tractament es prestarà d'acord amb els programes de la Generalitat, que té una llarga experiència en acords amb ONGs".

La ministra de Sanitat, Anna Mato, va aclarir ahir que els immigrants sense papers amb VIH o malalts de càncer sí que rebran assistència a través dels convenis entre les comunitats autònomes i les ONG que atenen aquesta població. Aquestes entitats alerten, però, que se'ls ha retallat el pressupost.

Els professionals alerten que deixar sense atenció sanitària els sense papers pot provocar un problema de salut pública. "Atenc cada dia malalts de sida. Amb aquests què farem?”, s'ha preguntat la doctora Pilar García, en una altra entrevista al programa 'El Món a RAC1'. Un dels col·lectius més afectats pot ser el de les prostitutes, la majoria de les quals està en situació irregular a l'Estat.

En declaracions a RAC1, Farjas ha justificat la incertesa que genera el decret aprovat pel govern espanyol aferrant-se a la llei. L'Estat no pot fer els ulls grossos a situacions irregulars, ha dit: "Un govern ha de buscar la legalitat, no és acceptable que un govern busqui subterfugis per encobrir la legalitat". La número 2 del ministeri ha afegit: "Diferenciem entre el dret a una targeta, que és un dret de futur, a la garantia d'atenció a una urgència, que es una necessitat. El sistema atendrà tots els pacients que entrin per la porta de l'hospital". "Són garanties bàsiques. És diferent del dret a tenir targeta sanitària a Espanya, que els donava dret a tenir atenció mèdica a tot Europa, i quan se n'anaven als seus països seguia pagant-los els seus tractaments. Ha estat un despropòsit que ha costat més de 1.000 milions d'euros que no hem pogut facturar a europeus el 2009".

Tot i el decret llei aprovat pel govern espanyol, la Generalitat ja ha deixat clar que garantirà l'atenció dels sensepapers a partir de l'1 de setembre, un cop entri en vigor. El conseller Boi Ruiz va dir ahir que Catalunya atendrà els sensepapers per "solidaritat" i també "per salut pública".

Tant el president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, com metges d'atenció primària i d'hospitals públics ja van explicar a l'ARA que incompliran el decret i continuaran atenent immigrants sense papers sense demanar-los si tenen targeta sanitària o no. De fet, el conseller va proposar dimarts que una manera de continuar atenent els immigrants irregulars pot ser crear una targeta sanitària especial que els garanteixi la sanitat a l'Estat però "que no permeti obtenir la targeta europea".

Amb tot, segons informa RAC1, el Servei Català de la Salut ja ha denegat les primeres targetes de salut. L'emissora assegura que els centres d'atenció primària van rebre el 25 d'abril una circular on se'ls deia que s'havia de complir el decret aprovat pel consell de ministres. També segons RAC1, la conselleria de Salut diu que no hi ha cap comunicat oficial i que es tracta d'un error administratiu.

stats