Sanitat rebutja espaiar les segones dosis de Pfizer i Moderna
Argimon ho veu una "mala notícia" i defensa que el canvi de criteri permetria vacunar tots els més grans de 48 anys per Sant Joan
Madrid / BarcelonaLa comissió de salut pública opta, finalment, per no espaiar la primera i la segona dosis de Pfizer i Moderna més enllà de les tres i quatre setmanes actuals. Catalunya i altres comunitats autònomes havien reivindicat la necessitat d'endarrerir les segones dosis entre sis i vuit setmanes per accelerar la campanya de vacunació però, després de debatre la proposta en aquest òrgan tècnic integrat pel ministeri de Sanitat i les autonomies, l'Estat ha decidit mantenir l'estratègia actual. Per a la vacuna de Pfizer, es deixen 21 dies entre la primera i la segona dosi, i per a la de Moderna, 28.
Hi havia tres propostes sobre la taula del ministeri: deixar el criteri tal com està, allargar la pauta en els menors de 80 anys o fer-ho només en els menors de 70. Aquesta última opció és la que es plantejava en un esborrany que el ministeri portava a debat i que tenia l'aval de Catalunya i d'altres comunitats com Madrid i Andalusia. "Era un debat que havien demanat algunes comunitats autònomes i calia tenir-lo. Entendran que això forma part de la cogovernança i la democràcia", ha exposat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, durant la seva compareixença en comissió al Senat. "L'acord és que seguim amb l'interval actual de dosis. No hi ha res a modificar i ho celebro. Sabem els avantatges que té per als que tenen doble protecció: una eficàcia del 80%, no només per malaltia greu o moderada sinó davant el risc d'hospitalització i defunció", ha subratllat.
Catalunya, en canvi, ha lamentat la decisió i el mateix secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, l'ha qualificat de "mala notícia" per a l'avanç de les estratègies de les comunitats autònomes. El facultatiu ha conegut la notícia a través d'un missatge al telèfon durant la seva compareixença setmanal sobre la campanya de vacunació. Poc abans, Argimon ha exposat que l’endarreriment de la segona vacuna fins a vuit setmanes permetria vacunar els més grans de 48 anys per Sant Joan. En la mateixa data, ha afegit, es podria haver posat la segona dosi a les persones de més de 70. Ara, però, aquests càlculs perden tot el sentit, almenys de moment.
Necessitat d'una estratègia europea
El secretari, però, ha recordat que Alemanya, França i Itàlia ja posen les segones dosis a sis setmanes vista, quan són països amb una incidència similar o fins i tot més elevada que la catalana, i que altres països de l'entorn europeu amb una incidència baixa, com Dinamarca o Finlàndia, les espaien fins a dotze setmanes, com el Regne Unit.
“Si nosaltres ho féssim a vuit setmanes, aconseguiríem que totes les persones de 48 anys o més portessin almenys una dosi força protectora a finals del mes de juny”, ha assegurat Argimon, que va ser un dels primers responsables de Salut a l'Estat que va defensar la necessitat que Europa establís un criteri conjunt per agilitzar les diferents campanyes de vacunació. "Però ja estem veient que els països estan canviant la pauta de manera autònoma", ha lamentat.
Argimon ha subratllat que amb una única dosi de la vacuna ja s’obté una elevada protecció i que multitud d’estudis arreu del món han demostrat que és capaç de reduir mortalitat i l’hospitalització a planta i a les unitats de cures intensives (UCI). “Quan parlem d’efectivitat de les vacunes hem de parlar de benefici col·lectiu, i és millor tenir dues persones vacunades amb una efectivitat del 60% que una persona al 95%”, ha resumit. El secretari també ha admès que hi ha arguments en contra de l’espaiament de dosis, com ara que el virus pugui mutar. “Però si vacunem poc i el virus circula, també té més capacitats d’evolucionar”, ha puntualitzat.
Segones dosis als majors de 80 anys
Fins ara el 20,4% dels catalans (un 23% si es tenen en compte algunes persones d'entre 16 i 18 anys) han rebut almenys una dosi de la vacuna, després que les últimes 24 hores se n'hagin injectat 13.843: 11.717 primeres dosis i 2.126 segones dosis. La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat que l'última setmana s’han administrat 300.167 vacunes, un nou rècord setmanal des de l’inici de la campanya el 27 de desembre passat. Des d'aleshores, Catalunya ha administrat 1,5 milions de primeres dosis i 503.501 segones dosis.
De fet, el departament de Salut confia assolir la setmana que ve la fita de tenir més persones vacunades amb les dues dosis que persones infectades durant tota la pandèmia, entorn d'unes 584.016 persones. Els pròxims dies caldrà prioritzar les segones dosis, especialment la dels més grans de 80 anys, que Salut preveu acabar d'immunitzar aquesta mateixa setmana. Entre aquest col·lectiu especialment vulnerable la taxa de vacunació és del 88,9% per a la primera dosi i del 34,7% per la segona, unes xifres que Cabezas ha qualificat de “molt altes”.
La responsable del pla de vacunació català ha admès que les taxes de cobertura que s'estan assolint entre les persones més grans són superiors a les fixades inicialment per Salut. Tot i que ha admès que encara hi ha territoris on cal acabar de vacunar algunes persones en atenció domiciliària i que hi ha persones que pel seu estat de salut no poden rebre la vacuna ara mateix (estan ingressades per covid o per altres patologies, per exemple), la facultativa ha subratllat que l’acceptació de la vacuna entre els grups cridats a immunitzar-se és “altíssima”.
Cabezas ha apuntat que només un 10% de la població que té una cita programada per vacunar-se no s’adreça al punt de vacunació, però ha assegurat que molts poden tornar a demanar cita més endavant. En aquest sentit, ha indicat que aquesta xifra no es pot considerar de "rebuig a la vacuna", ja que hi pot haver molts motius pels quals una persona acaba saltant-se la cita.
243.750 vacunes disponibles
De moment, un 52% de la població d’entre 60 i 65 anys ja ha rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, així com el 27,6% de les persones d’entre 66 i 69 anys. A més, un 29,9% de la població entre 70 i 79 anys, que van començar a vacunar-se fa uns quinze dies amb Pfizer, han rebut la primera injecció.
Fins ara Salut ja ha posat el 95% de les vacunes rebudes la setmana passada i ja està en procés d'administrar les dosis que han arribat aquesta setmana: les 193.050 de Pfizer, que és el productor que entrega els vials de manera més estable, i les 50.700 d’AstraZeneca arribades aquest dimarts. Cabezas ha lamentat que les dosis d'AstraZeneca, que es dediquen a una població clau (de 60 a 69 anys) arribin de manera tan esglaonada i inconstant. Pel que fa a Moderna, la metge ha assenyalat que solen arribar cada quinze dies els divendres i que s’envien directament als hospitals per vacunar persones amb malalties greus.
Argimon s'ha mostrat optimista de cara a assolir el 70% de població vacunada a l'estiu. "Al maig i juny tindrem un carregament de vacunes que ens permetrà avançar en la vacunació", ha afirmat en relació a l'anunci fet per la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sobre l'arribada setmanal d'1,7 milions de dosis a partir del 26 d'abril.