La sanitat pública recupera 7,5 milions a Sabadell i Terrassa
Comín concreta el pla per excloure del sistema la Clínica del Vallès
SabadellSer “coherents i fidels” amb la llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC), aprovada el 1990, implica “maximitzar la capacitat dels centres públics” i, per tant, no renovar l’activitat que el CatSalut contracta als centres privats amb afany de lucre quan no sigui estrictament necessari. El conseller de Salut, Toni Comín, va marcar perfil propi ahir amb una visita a Sabadell i Terrassa durant la qual va concretar el que ell mateix ha definit com un dels grans objectius del seu mandat, i que passa per reforçar el caràcter públic del sistema hospitalari.
Per tant, la decisió d’excloure la Clínica del Vallès, un dels tres hospitals propietat del grup Quirón Salud que formen part de la xarxa d’assistència pública, farà que l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i el Consorci Sanitari de Terrassa hagin d’assumir més activitat, “independentment dels pressupostos”. El canvi implicarà un total de 3.700 altes: 2.600 de quirúrgiques -sobretot de cataractes, d’urologia i de traumatologia- i 1.100 de mèdiques -especialment ingressos de pacients amb pluripatologies-, que es distribuiran en un 65% cap a Sabadell i un 35% cap a Terrassa. El cost d’aquesta activitat anual és de 7,5 milions d’euros i engloba 65 treballadors, segons Comín, que es dividiran entre els dos hospitals seguint la mateixa proporció. ¿Estan preparats els dos centres públics per assumir-ho? Sense cap tipus de dubte, segons el conseller Comín, perquè actualment tenen 68 llits tancats, en el cas de Sabadell, i 131 en el cas de Terrassa. Comín va defensar el procés com una cosa molt premeditada i negociada amb tots els centres.
Diàleg amb els sindicats
El conseller va prometre també que cap treballador de la Clínica del Vallès serà acomiadat per aquesta reordenació, i per això els 65 treballadors que sobrarien passaran a integrar-se als centres públics. A partir de la setmana vinent, el departament dialogarà amb els comitès d’empresa de cada hospital per garantir que el procés es faci amb tranquil·litat, tot i que els trasllats es faran progressivament durant tot un any a partir del 15 d’agost, que és quan s’acaba el contracte que hi ha en vigor. La reordenació de l’Hospital General de Catalunya, amb un contracte que venç el 31 de desembre -Salut també ha anunciat la seva intenció d’excloure’l de la xarxa pública-, no es concretarà fins més endavant. “No estem negociant simultàniament. Ho volem fer així”, va assenyalar Comín.
Tres mesos després d’anunciar-ho al Parlament com una de les decisions més importants dels últims anys per preservar el sistema públic, Comín va especificar així part del seu pla. Ho va fer, a més, amb una visita al territori durant la qual es va reunir amb l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, i el de Terrassa, Jordi Ballart, agraïts de veure que els dos vaixells insígnia de la sanitat pública a les seves respectives ciutats en sortien reforçats. De fet, els acords impliquen també que l’Ajuntament de Sabadell avançarà 4 milions addicionals per fer dues noves plantes al Taulí que inclouran 96 llits addicionals per millorar la capacitat de drenatge del servei d’urgències. Salut transferirà, a més, 3,5 milions extres. En el cas de Terrassa, aquestes aportacions extres del departament seran de 6,7 milions.