Salut

Via lliure a la pastilla preventiva del VIH però a càrrec de les autonomies

L’Estat autoritza en plena precampanya electoral l’accés a la PrEP a partir de l’1 de novembre

Imatge d'arxiu d'un pot de pastilles PrEP.
Gemma Garrido Granger
22/10/2019
3 min

BarcelonaEls homes majors d’edat que tenen relacions sexuals amb altres homes, les persones transsexuals i les prostitutes que no facin servir habitualment preservatius podran accedir de manera gratuïta a la pastilla preventiva del VIH -profilaxi de preexposició (PrEP)- a partir de l’1 de novembre, segons va anunciar ahir el ministeri de Sanitat. Malgrat l’autorització estatal per dispensar la píndola com qualsevol altre fàrmac finançat pel Sistema Nacional de Salut, el cost íntegre per desplegar-la a les farmàcies hospitalàries i als centres assistencials l’hauran d’assumir exclusivament les comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, l’haurà de garantir la Generalitat, que té els pressupostos prorrogats des del 2017.

Aquesta és la segona vegada en un mes que l’Estat anuncia la incorporació d’un medicament en la cartera de serveis públics que, a la pràctica, han d’assumir els governs autonòmics. El mes passat la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va anunciar que el govern espanyol finançaria a partir del gener que ve el primer medicament per deixar de fumar, el Champix, però en realitat són les comunitats autònomes -que tenen les competències en sanitat- les que l’hauran de sufragar i assegurar-ne la disponibilitat a les farmàcies.

Recentment, fonts de l’executiu socialista apuntaven que l’Estat autoritzaria la dispensació de la PrEP abans d’acabar l’any, i la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar aleshores que el Govern estaria “encantat” de finançar la pastilla i d’incloure-la en la cartera de serveis sanitaris públics “com ja s’ha anat fent amb el tractament de l’hepatitis C”.

“Des del primer moment Catalunya ha estat a favor de la inclusió de la PrEP i sempre ha defensat aquesta posició a la comissió de salut pública de la interterritorial del ministeri de Sanitat”, expliquen des de la conselleria. Les mateixes veus, però, retreuen a l’executiu de Pedro Sánchez que faci l’anunci “en el marc d’una precampanya electoral” i que ho faci sabent que serà la Generalitat qui haurà d’assumir íntegrament el cost de la PrEP. “No esperem cap partida pressupostària extra estatal per fer front a la despesa”, afirmen. No obstant això, la conselleria assegura que “pagaran segur” i que trobaran la fórmula per garantir l’accés dels catalans al medicament. Per ara, i en vista que la incorporació de la pastilla al llistat de fàrmacs finançats per la sanitat pública serà vigent d’aquí poc més d’una setmana, Salut està pendent de reunir-se amb els serveis hospitalaris per decidir quins seran els ens autoritzats per dispensar-la, així com el circuit que s’haurà de seguir per obtenir-la.

Bloquejada des del 2016

La píndola de prevenció per als col·lectius amb un alt risc de contraure la infecció del VIH s’inclourà en la cartera de serveis sanitaris públics a partir de l’1 de novembre. Una reivindicació del col·lectiu LGTBI, especialment dels homes que practiquen sexe amb altres homes, que va començar el 2016, quan es va demostrar la seva alta eficàcia per evitar la propagació del virus i alguns països europeus, com Noruega, les van començar a finançar. Sanitat calcula que unes 17.000 persones que resideixen a l’Estat es beneficiarien de la protecció que ofereix la PrEP, sigui perquè han tingut més de 10 parelles sexuals en l’últim any, sigui perquè tenen sexe anal sense protecció o han hagut de recórrer a l’administració d’antiretrovirals, o perquè han patit una malaltia d’infecció sexual bacteriana l’últim any.

La PrEP, que és la combinació de dos antiretrovirals en un comprimit que es pren una vegada al dia, es dispensarà a les farmàcies hospitalàries i també en centres comunitaris autoritzats, com ara l’espai referència per al col·lectiu LGTBI a Barcelona, BCN Checkpoint. L’ONG ha fet fins a tres estudis pilot amb 800 usuaris i assegura que el comprimit pot evitar un 76,5% de les noves infeccions per VIH. El director de l’entitat, Ferran Pujol, valora positivament a l’ARA que “per fi” s’hagi desbloquejat la situació del fàrmac a l’Estat, que ha estat encallada, entre altres raons, per l’ajornament de les negociacions entre Sanitat i les farmacèutiques que haurien de comercialitzar-lo. L’aplicació legal de la PrEP va ser aprovada per l’Agència Europea del Medicament l’any 2016, i aquell mateix any Espanya va avalar-ne l’ús. Fins ara, però, no havia mogut fitxa per finançar-lo.

stats