El ministeri de Sanitat proposa a Europa crear una reserva del tractament contra la diftèria
Entre un 0,2% i un 0,4% dels ciutadans són portadors del bacteri i poden encomanar-ho a persones no vacunades
MadridEspanya proposarà als ministres de Sanitat de la Unió Europea (UE) la creació d'un estoc centralitzat de reserves de l'antitoxina diftèrica al qual pugui accedir de manera urgent qualsevol país europeu per tractar un cas com el detectat en el nen d'Olot (Garrotxa). Segons ha informat el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, serà ell l'encarregat de traslladar aquesta proposta als responsables de Sanitat de la UE a la reunió del consell de ministres del ram que se celebra aquest divendres a Luxemburg.
La petició del govern espanyol s'ha introduït en l'ordre del dia de la reunió per exposar el cas de diftèria diagnosticat el passat 30 de maig a Olot, i traslladar les dificultats a les quals es va enfrontar el ministeri de Sanitat espanyol per aconseguir el tractament, que finalment va arribar de Rússia. Moreno exposarà davant els responsables de Sanitat la necessitat de disposar d'un estoc de reserves de l'antitoxina diftèrica perquè, davant un eventual cas de diftèria, es pugui accedir "immediatament" al fàrmac i començar com més aviat millor el tractament d'una malaltia que és potencialment mortal.
El secretari general de Sanitat ha recordat que entre un 0,2% i un 0,4% dels ciutadans són portadors del bacteri de la diftèria, que podrien encomanar a aquelles persones que no estiguin vacunades. Tot i que "és estrany", es poden produir casos, ha subratllat. Moreno ha recordat que, després de conèixer-se el cas de diftèria d'un menor que no havia estat vacunat, el ministeri de Sanitat va buscar l'antitoxina a tots els països membres, i també al Brasil, Cuba, l'Índia i els EUA. "No vam trobar l'antitoxina o les dosis que hi havia estaven caducades", ha explicat Moreno.
Moreno no creu convenient que cada país de la UE compti amb antitoxines, ja que, a causa de l'escàs ús que es farà d'elles, aquestes caducarien, tal com ha passat amb les últimes que hi havia a la UE, fabricades per una empresa de Croàcia que ja no existeix i que van caducar al febrer del 2014.