La concertada esgota la vaga i amenaça amb més aturades

Els professionals del sector consideren que s'han "ignorat" les seves demandes

Centenars de metges de la concertada es van concentrar als carrers cèntrics de Terrassa.
Laia Seró
30/11/2018
3 min

BarcelonaUna marea de bates blanques va tallar ahir cap a la una els dos sentits de la ronda de Dalt, a Barcelona. Eren centenars de professionals de la sanitat concertada i de la primària que volien esgotar el cinquè dia de la vaga d'aquesta setmana, malgrat que el sindicat majoritari, Metges de Catalunya (MC), va decidir desconvocar-la després de signar l'acord de dijous. Segons l'assemblea Rebel·lió Primària, que impulsava la concentració, es considera que les demandes aconseguides fins ara són "insuficients" perquè no augmenten el pressupost que es dedica a la primària. Davant dels conductors aturats a la carretera, els manifestants van fer sonar alguns lemes en defensa de la sanitat que ja s'havien sentit durant la setmana, com "A tu, a tu, a tu també t'afecta", i d'altres de nous, com un que deia "El que heu signat no ens interessa".

Mentrestant, als carrers del centre de Terrassa, una de les ciutats amb més CAPs concertats del territori, més de mig centenar de metges també feien sentir les seves reivindicacions perquè, diuen, aquesta setmana s'han sentit "ignorats". La majoria eren treballadors de Mútua Terrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST). "Si nosaltres no arribem a un acord amb les patronals sanitàries, algú haurà d'explicar als pacients de ciutats com aquesta que estaran més mal atesos que els d'altres poblacions amb més CAPs públics", va advertir el president del sector d'hospitals concertats de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart.

Segons el sindicat majoritari dels metges, el 69% dels facultatius de la xarxa sanitària concertada es van mantenir ahir en vaga per exigir l'obertura de negociacions. Segons Rebel·lió Primària, fins a una vintena de centres d'atenció primària de Barcelona i el Baix Llobregat, com el CAP Besòs, el CAP La Mina, el CAP Raval Nord i el CAP Lluís Millet, a Esplugues de Llobregat, també s'hi van sumar.

Més vagues durant l'hivern

Tant els uns com els altres van advertir ahir que si la Generalitat no escolta les seves peticions allargaran les mobilitzacions. Els pròxims dies escoltaran les respectives assemblees i prendran una decisió sobre quan ho faran. "Si no hi ha propostes, ens tornarem a aturar i ho haurem de fer en una època en què les costures del sistema sanitari petin", va dir desafiador Lleonart, fent referència a la sobrecàrrega de la sanitat a l'hivern. El seu sindicat representa un 20% dels CAP i més de la meitat dels hospitals concertats, amb les excepcions d'alguns de grans com l'Hospital Clínic i Sant Pau.

Tot i que es va sumar a la vaga, la sanitat concertada partia d'una situació diferent de la de la primària. Feia pocs dies que havia signat un conveni amb les patronals sanitàries que havien acatat tots els sindicats del sector menys Metges de Catalunya. "Ens volem tornar a asseure perquè s'incorporin d'una vegada les nostres peticions, com ara limitar les visites diàries, regular els descansos de les guàrdies localitzables, augmentar les hores de recerca i recuperar els sous d'abans la crisi en la mesura possible", va explicar Lleonart. La patronal, però, reivindica el "valor" del conveni que van signar amb la resta de forces sindicals. "No són promeses: hem incorporat un increment de les retribucions, la reducció progressiva de la jornada... Ha costat, però és l'inici d'un camí llarg", va assegurar la directora de la Unió Catalana d'Hospitals, Roser Fernàndez, que també es va mostrar oberta a tornar-se a asseure amb el sindicat.

A hores d'ara, però, l'única mostra ferma de desglaç cap als metges de la concertada és la reunió que el director del CatSalut, Adrià Comella, s'ha compromès a fer amb les patronals sanitàries per abordar les demandes dels facultatius de la xarxa concertada, que es va excloure de l'acord.

stats