Pandèmia

Llum verda a una tercera dosi per a persones amb immunodepressió greu

De moment, no hi ha dades sòlides sobre l'aplicació de la dosi de record a la població general

Vacunes de Moderna a punt per ser administrades, el passat juliol, a Madrid.
ARA
07/09/2021
2 min

MadridLa comissió de Salut Pública, integrada pel ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, ha aprovat aquest dimarts administrar una tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus a persones amb situació greu d'immunodepressió. Són casos en què existeix un risc elevat que es produeixi una resposta immune inadequada a la pauta convencional de vacunació. Concretament, aquesta dosi addicional està pensada per completar la pauta de vacunació a persones amb trasplantament d'òrgan sòlid, els receptors de trasplantaments de progenitors hematopoètics i els que estan en tractament amb fàrmacs anti-CD20.

La ponència de vacunes ja feia dies que estudiava aquesta possibilitat i va recomanar a la comissió de Salut Pública que aprovés aquesta mesura. Aquest dimecres el Consell Interterritorial de Salut serà informat sobre això, però l'aprovació d'aquest dimarts ja es dona per definitiva. Ara hauran de ser les comunitats autònomes les que procedeixin a implementar-ho.

Pel que fa al procediment, la inoculació de la tercera dosi s'haurà de fer com a mínim 28 dies després d'haver rebut l'anterior. En el cas de persones en tractament amb fàrmacs anti-CD20 –entre els quals s'inclouen el rituximab o el veltuzumab, entre d'altres–, s'haurà d'administrar sis mesos després de la finalització de la teràpia, ha informat el ministeri de Sanitat. En tots els casos, la vacuna utilitzada serà d'ARNm, és a dir, la de Pfizer i Moderna, preferentment la mateixa que es va fer servir en les dosis precedents.

Altres casos i població general

De moment segueix en estudi la tercera dosi per a persones amb altres tipus d'immunodepressions. La ponència de vacunes i el grup de treball tècnic de vacunació continuen la revisió d'evidències dels beneficis que pugui tenir la dosi addicional per a aquests casos, que podrien ser els pacients en tractament de quimioteràpia i radioteràpia o aquells amb patologies de base que requereixen tractament immunosupressor.

Pel que fa a la població general, les dues entitats han assenyalat que no es disposa de dades sòlides per aplicar una dosi de record. L'Agència Europea de Medicaments ja va informar la setmana passada que no veia "urgent" activar la tercera dosi per a la població general, atès que el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) assenyalava en un informe que no hi ha prou evidència sobre la idoneïtat de les injeccions de reforç –o booster, en anglès.

stats