Els vincles de Boi Ruiz amb la sanitat privada: qui és qui al departament de Salut?
Per afrontar la reformulació del sistema sanitari, el conseller compta amb càrrecs importants vinculats al sector privat
BarcelonaLa necessitat de trobar remei al dèficit del sistema sanitari en un context de crisi i la procedència del conseller de Salut, que era president de la patronal Unió Catalana d'Hospitals, han alimentat el fantasma de la privatització de la sanitat catalana. Salut ha obert la porta a explorar fórmules de gestió mixta sota el paraigua públic. Són canvis que es volen introduir a l'Institut Català de la Salut (ICS), que es fragmentarà per fugir de l'actual model centralitzat. L'argument és fer més eficient l'empresa. Podeu llegir l'article complet a l'ARA PREMIUM.
Per afrontar la reformulació, Boi Ruiz, compta amb càrrecs importants vinculats a la sanitat privada, tal com explica aquest article de l'ARA PREMIUM. Qui és qui al departament de Salut?
Boi Ruiz, conseller de Salut
L'home triat per Artur Mas per pilotar la reforma del model sanitari procedeix de la Unió Catalana d'Hospitals (La Unió), la patronal sanitària majoritària i més antiga de Catalunya, que agrupa gairebé 100 entitats i dóna feina a uns 40.000 treballadors. Boi Ruiz n'era el president, però abans també hi havia exercit de director general.
Roser Fernández, secretària general de Salut
La secretària general del departament de Salut va ser, des del febrer del 2008 fins al desembre del 2010, directora general de La Unió, la patronal privada que havia presidit Ruiz, que la va reclamar a la conselleria. Des del juliol del 2004 fins al gener del 2007 va ser directora d'Estratègia i Anàlisi Econòmica de la Regió Sanitària de Barcelona.
Josep Maria Padrosa, director de CatSalut
El director del Servei Català de la Salut (CatSalut) va ser, des del 2007 i fins al seu nomenament, membre de la junta directiva de la patronal privada La Unió. Padrosa, llicenciat en medicina, ha exercit altres càrrecs en l'administració, com els de director general d'Emergències i Seguretat Civil (2000-2002) i de Fisiogestió (2002-2010).
Josep Prat, president de l'Institu Català de la Salut (ICS)
Compagina la seva funció com a president del consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) amb la de conseller d'USP Hospitals, un dels grans grups hospitalaris privats amb presència a l'Estat. Prat també exerceix des del 2003 el càrrec de director general d'Innova Grup d'Empreses SA, el hòlding de societats municipals de Reus.
Joaquim Casanovas, director gerent de l'ICS
Nomenat el juliol passat en substitució d'Enric Argelagués –que havia presentat la dimissió–, Casanovas era des del febrer del 2011 director dels Serveis Territorials de Salut a Girona. Des del juny del 2006 havia exercit de director assistencial de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.
Francesc Sancho, secretari d'estratègia i coordinació
Metge de professió, té el perfil més polític de la cúpula de Salut. Ha estat alcalde de l'Ampolla i delegat del Govern a les Terres de l'Ebre (2001-03), així com president del Consorci per a la Protecció Integral del Delta de l'Ebre i del d'Aigües de Tarragona. Ha exercit de diputat i portaveu de la comissió de salut.