Vacunació covid

Sanitat adverteix a les comunitats que no poden recomanar AstraZeneca als menors de 60

El ministeri registra una vintena de casos de trombosis i quatre defuncions entre vacunats amb el preparat anglosuec

Ara
i Ara

BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha advertit que la campanya de vacunació es podria veure afectada pel "greu problema de comunicació" que estan generant algunes comunitats entorn de la segona dosi dels menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca. El toc d'atenció va especialment adreçat a Andalusia, Galícia i Madrid, que estan recomanant expressament el preparat anglosuec a aquest col·lectiu o demanant el consentiment informat tant als que volen rebre Pfizer com als que prefereixen AstraZeneca. Catalunya, en canvi, segueix fil per randa les directrius de Sanitat, tot i haver-se mostrat partidària durant la discussió amb el ministeri d'inocular AstraZeneca en les segones dosis.

Des de la cartera que encapçala Carolina Darias han exigit a les comunitats autònomes que donin un missatge únic sobre les vacunes perquè, asseguren, d'una altra manera es generarà una situació d'incertesa que podria posar en perill la campanya de vacunació. El procés d'immunització, cada vegada més àgil i que progressivament està arribant a població més jove, podria veure's alterat amb aquests missatges "confusos i distorsionats", ja que a mesura que baixa l'edat també baixa la percepció del risc i, previsiblement, la disposició a vacunar-se.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts governamentals, la possibilitat que el grup de persones de menys de 60 anys que ha rebut una primera dosi d'AstraZeneca pugui rebutjar la dosi de reforç de Pfizer i, en canvi, optar pel productor anglosuec "no és una qüestió d'elecció o preferència". Tal com va subratllar dimecres Darias, l'acord de la comissió de Salut Pública és punxar Pfizer a aquestes persones i el fet que el comitè de bioètica espanyol avali la possibilitat de rebre AstraZeneca si se signa un consentiment informat és excepcional i no el criteri estàndard. "La decisió de la comissió és punxar Pfizer", afirmen. En una reunió amb les autoritats sanitàries autonòmiques, Sanitat ha exigit que deixin de fer cas omís de l'acord de la comissió.

Cargando
No hay anuncios

De moment, però, el ministeri diu que no pot confirmar si la majoria de les persones incloses en els col·lectius essencials i que ja han començat a rebre la segona dosi han preferit repetir amb AstraZeneca o seguir la pauta de les autoritats espanyoles. Del que sí que estan convençuts a Sanitat és que l'acord assolit a la comissió de Salut Pública "cal complir-lo". D'una altra manera, lamenten, es demostraria "una falta de maduresa que posa en risc el futur del procés de vacunació", sobretot en un moment de millora dels indicadors epidemiològics, que poden convidar algunes persones a abaixar la guàrdia.

Atenció a la franja dels 30 anys

La combinació de vacunes i, per tant, la priorització de Pfizer per sobre d'AstraZeneca busca evitar els infreqüents casos de trombosi relacionats amb la vacuna anglosueca, que a Espanya són una vintena entre confirmats i sospitosos. És a dir, 0,5 casos per cada 100.000 dosis posades. D'aquests casos, quatre vacunats han mort i un cinquè està en estudi. La freqüència d'aquests casos de trombosi augmenta a mesura que baixa l'edat: s'han identificat 14 episodis per milió de persones de 30 a 39 anys, 12 en el tram de 40 a 49 anys i només 2 en més grans de 60 anys, segons dades de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Cargando
No hay anuncios

Tot i que AstraZeneca és "segura i eficaç", com defensa l'Agència Europea de Medicaments, des del ministeri insisteixen que és preferible donar Pfizer com a segona dosi ara que hi ha disponibilitat de vacunes amb l'objectiu d'evitar una mort per milió de vacunats. Subratllen, a més, que aquesta "no és ni la primera ni l'última" vegada que s'aposta per combinar vacunes de diferents marques, com ja es fa per a malalties com l'Ebola o el papil·loma humà. També conclouen que les vacunes d'ARN missatger com Pfizer o Moderna són més "adaptables i efectives" davant les variants que van sorgint i que "amb tota probabilitat" moltes de les persones vacunades amb AstraZeneca i Janssen "acabaran rebent una dosi de les altres".