CORONAVIRUS

Sánchez ho fia tot a la vacuna i a les mascaretes tot i la polèmica pel seu retorn als exteriors

Les úniques excepcions seran per a persones que facin esport o si estan en espais naturals i tenen distància

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa.
23/12/2021
3 min

MadridEl govern espanyol considera que amb l'ús de la mascareta en exteriors i amb l'acceleració de la vacunació n'hi ha d'haver prou per controlar la situació davant l'escalada de contagis per la variant òmicron. Aquest dijous el consell de ministres ha aprovat un reial decret que modifica la llei de la nova normalitat per recuperar l'obligatorietat de l'ús de la mascareta en exteriors per a persones majors de 6 anys. Tant la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, com la de Sanitat, Carolina Darias, han insistit que la principal arma contra l'expansió del virus és la vacunació, i han rebutjat posicionar-se en el debat sobre si calen més restriccions. De fet, Rodríguez ha remarcat que "el govern dona suport a les mesures de totes les comunitats". Això inclou des de la Comunitat de Madrid, que gairebé no en té, fins a Catalunya, que tornarà aquesta nit al toc de queda.

Les excepcions a l'obligatorietat de la mascareta en exteriors seran per a les persones que estiguin fent esport individualment i aquelles que siguin en espais naturals on sigui possible mantenir la distància de seguretat de metre i mig. Això vol dir que la mascareta serà obligatòria en entorns urbans en qualsevol circumstància, però que no serà necessària al camp o a la platja sempre que s'estigui amb el nucli de convivència o es pugui mantenir la distància de metre i mig. Per tant, dues persones no convivents que vagin passejant per la platja no hauran de dur la mascareta si respecten aquesta distància entre elles.

La mesura de la mascareta als exteriors no convenç, però, bona part dels experts ni les autoritats sanitàries de Catalunya. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, la considera insuficient. "La mascareta és una capa extra de protecció, però sobretot a l’interior. A l’exterior aporta poca cosa", ha dit en una entrevista a RAC1. També la investigadora del Biocomsc Clara Prats diu que la mascareta a l'exterior no és "gaire" efectiva per reduir la transmissió del covid i defensa que els contactes estrets de positius haurien de fer quarantena. "La circulació del virus és enorme. La probabilitat d'estar-hi en contacte és molt gran", ha dit. Caldrà veure la lletra petita del decret per si requereix la convalidació del Congrés -s'ha de fer en un màxim de 30 dies-, però no està clar que el govern compti amb prou suports: han criticat la mascareta a l'exterior el PP, Vox, Cs, EH Bildu i Més País.

150 punts de vacunació a càrrec de l'exèrcit

Tot i això, l'executiu espanyol ho fia tot a l'acceleració de la vacunació i a la generalització de l'ús de la mascareta. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha insistit que la majoria de presidents autonòmics van apostar ahir per les "recomanacions" i no per les restriccions. Això, però, contrasta amb les crítiques que tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el lehendakari, Iñigo Urkullu, van traslladar a Pedro Sánchez per la tebior de les seves mesures. "Ara cal centrar-se en la vacunació i en els objectius ambiciosos que ens hem proposat", ha respost Darias. La ministra ha remarcat que es posaran a disposició de les autonomies 150 punts mòbils de vacunació a càrrec de l'exèrcit i dos hospitals militars a Madrid i Saragossa.

Davant les crítiques sobre la falta de fons per fer front a la pandèmia, la ministra portaveu també ha subratllat que el govern espanyol té un fons previst de 7.000 milions per a les comunitats autònomes i que considera que és suficient, tot i que està obert a ampliar-lo més endavant si és necessari. De fet, es preveu una nova conferència de presidents telemàtica per fer el seguiment de la pandèmia a principis de gener.

stats